Foto: RTRS

“Svjesni činjenice da iza saopštenja stoje aktuelni ministar inostranih poslova BiH Bisera Turković i činovnici američke vlade sa kojima je razgovarala, s pravom se pitamo postoji li igdje zemlja u kojoj se u zvaničnom saopštenju jednog ministarstva citira činovnik druge zemlje koji se protivi imenovanju šefa parlamenta u neku privremenu parlamentarnu komisiju”, naveli su iz SNSD-a.

U ovoj stranci smatraju da bi u svakoj drugoj zemlji, osim u ovakvoj BiH, parlament smijenio takvog ministra dokazujući da je riječ o suverenoj zemlji u kojoj činovnici drugih zemalja ne mogu imenovati parlamentarne komisije, niti pred ministrom inostranih poslova klevetati jednog od predsjedavajućih parlamentom.

SNSD u svom saopštenju ocijenjuje da Ministarstvo inostranih poslova BiH jasno pokazuje da BiH nije suverena i da većina bošnjačkih zvaničnika ne služi interesima naroda i građana BiH, već interesima činovnika i vlada drugih zemalja, te međunarodnih moćnika koji tuže i sude bez dokaza i suda.

“Primjećujemo, takođe, da je Ministarstvo inostranih poslova BiH u svom saopštenju čak netačno i pogrešno naveo i sam naziv komisije u koju je Nikolu Špirića predložio zajednički Kolegijum oba doma Parlamentarne skupštine BiH, a koji svoje odluke donosi konsenzusom”, navode iz SNSD-a.

SNSD je poručio da pruža punu podršku potpredsjedniku stranke Nikoli Špiriću i smatra nedopustivim i dugoročno štetnim pokušaj vaninstitucionalnog kadrovskog arbitriranja koje dolazi izvan BiH.

“Pozivamo partnere u institucijama vlasti da odustanu od daljnjeg uslovljavanja konstituisanja vlasti na nivou BiH, na bazi postignutog dogovora i kompromisa”, naglašavaju iz SNSD-a.

U saopštenju Ministarstvo inostranih poslova BiH je navedeno da je Turkovićeva tokom posjete SAD održala niz sastanaka, a među njima i sa specijalnim izaslanikom SAD za zapadni Balkan Metjuom Palmerom koji se, kako je navedeno,”osvrnuo i na prijedlog imenovanja Nikole Špirića u parlamentarnu Komisiju za borbu protiv korupcije, te osudio takvu namjeru”.