Sančez je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH pozvao političare u BiH da iskoriste priliku koja im se nudi i to još ove jeseni, jer, kako je rekao, sve političke snage u EU žele deblokadu političkih procesa u BiH i njenu stabilizaciju.

On je naglasio da je najprije potrebno usvojiti reformske zakone na kojima EU insistira, te obezbijediti demokratsko sprovođenje predstojećih izbora.

Sančez je istakao da je u Sarajevo došao kako bi pružio podršku jačanju demokratije, te napomenuo da njegova zemlja podržava teritorijalni integritet BiH i njen ulazak u EU.

On je ocijenio da u BiH treba smanjiti napetost i retoriku podjela, vratiti se odlučivanju u institucijama, imati u vidu interes građana za boljim životom i naći dobra rješenja za otvorena pitanja, što će, kako je rekao, uvijek imati podršku međunarodne zajednice.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović rekao je da Španija snažno podržava kandidatski status BiH u EU.

– Španija uskoro preuzima predsjedavanje EU. Јa se nadam da će BiH do tada ispuniti uslove i postati kandidat za članstvo u EU – rekao je Džaferović.

On je naveo da su odnosi BiH i Španije prijateljski, bez otvorenih pitanja, te da su na političkom nivou odlični, a da je Sančez uvijek otvoren za razgovore sa predstavnicima naroda iz BiH.

Džaferović je ocijenio da saradnja BiH i Španije mora biti unapređena u ekonomskoj saradnji, robnoj razmjeni, turizmu, i saradnji u oblasti kulture i obrazovanja.

Španski premijer je posjetu zapadnom Balkanu započeo juče, a osim Sarajeva i Beograda, planirana je posjeta Podgorici, Skoplju i Tirani.