Oni su takođe istakli da je neophodno stvoriti uslove širom Sirije za bezbjedan i dobrovoljan povratak izbjeglica, prenosi Rojters.

U kominikeu, lideri četiri zemlje navode da odbacuju “separatističke agende sa ciljem podrivanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Sirije kao i nacionalne bezbjednosti susjednih zemalja”.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da rješenje sirijske krize ne može da bude vojno i da mora da uključi politički proces pod okriljem Ujedinjenih nacija.

“Na kraju ovog političkog procesa, mora da se održe slobodni izbori kojima će pristup imati svi Sirijci, uključujući dijasporu”, rekla je Merkelova.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da su svi sagovornici jedinstveni da dugoročna stabilnost u Siriji može da se postigne političkim i diplomatskim koracima u skladu sa rezolucijom Savjeta bezbjednosti i strogim poštovanjem principa jedinstva, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Sirije.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare Putin je najavio da će Moskva aktivno učestvovati u radu ustavnog komiteta za Siriju.

Nada se da će Turska uskoro završiti formiranje demilitarizovane zone u sirijskoj provinciji Idlib.

Turski predsjednik takođe je rekao da što prije treba formirati ustavni komitet za Siriju i da se nada da će se to dogoditi do kraja godine.

Sirijski narod, kako je rekao, treba da odluči o budućnosti aktuelnog predsjednika Bašara el Asada.

Rekao je da se razgovaralo o vraćanju izbjeglica u Siriju i da su se svi saglasili da povratak treba da bude dobrovoljan.