U pismu predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu, u koji je portal „Politiko“ imao uvidOrban je poručio da sporazum koji su prošle nedelje postigle tri glavne institucije Evropske unije, ne ispunjava kriterijume Budimpešte.

„Sudeći prema dostupnim izveštajima o postignutom sporazumu, zahtevi koje je Mađarska u više navrata iznela nisu ispunjeni i zbog toga neću moći da ga podržim“, napisao je Orban.

„Politiko“ napominje da institucije EU, međunarodne i organizacije za zaštitu ljudskih prava, optužuju vlade Mađarske i Poljske da podrivaju demokratske standarde i vladavinu prava. Budimpešta i Varšava odbacuju optužbe i pokušavaju da izbegnu bilo kakvo povezivanje EU fondova sa vladavinom prava, tvrdeći da je Brisel pristrasan.

Takozvani mehanizam vladavine prava, kojim EU može finansijski da sankcioniše države-članice ukoliko krše ustavne norme i osnovne vrednosti Unije, trebalo bi da bude usvojen zajedno sa novim budžetom EU i Fondom za obnovu u vreme korone.

Lideri EU 27 su u julu postigli dogovor o planu za oporavak i višegodišnjem zajedničkom budžetu u iznosu od 1.824 milijarde evra za period od 2021. do 2027.godine.

„U skladu sa dogovorenom praksom da ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno, moram da vas obavestim da u ovoj situaciji Mađarska neće moći da se saglasi sa drugim elementima budžeta i paketa pomoći“, poručio je Orban.