Mateo Salvini (foto:Vasily Maximov/AFP via Getty Images)

Podsećaju da bi od sutra na terenu trebalo da počnu da deluju zajedničke italijansko-slovenske granične patrole, iako do sada nije gotova formalna procedura njihovog osnivanja.

Ako počnu s radom i ako se u roku od tri meseca pokažu neuspešnim i neučinkovitim, Italija će postaviti tehničke prepreke na granici sa Slovenijom, navodi dnevnik.

Italijanski ministar iz desničarske stranke Severna liga najavio je tu mogućnost, apostrofirajući problem migranata u regiji Friuli-Venecia Đulija.

Osim morskog fronta – problem migranata u Sredozemlju – Salvini je ovom izjavom tako otvorio i kopneni front, ističe Večernji.

Gradonačelnik Gorice Rodolfo Ziberna reagovao je kazavši da su tehničke prepreke nedopustive.

Ideju je kritikovala i italijanska senatorka slovenačkog porekla Tatjana Rojc, kazavši da “smo naporno radili kako bismo srušili zidove u Evropi, a sad gradimo nove” i kako se čini da se deo Slovenije smatra sivom zonom, a ne punopravnom članicom EU, dok je stručnjak za bezbednost Marjan Miklavčič upozorio da bi Slovenija mogla da postane migrantski hotspot, odnosno džep u kojem bi ostali migranti koji žele na zapad.

U slovenačkom MUP-u o Salvinijevim planovima kažu da je reč o unutrašnjopolitičkoj odluci suverene države.

Dodaju da su im Italijani do juna vratili 126 ilegalnih migranata, što ne predstavlja znatno povećanje u odnosu na isti period lane kad je taj broj bio 108 stranaca.

Inače, Slovenija je nezadovoljna odnosom još jednog suseda, Austrije, koja im je još u doba migrantske krize uvela granične kontrole i tako suspendovala Šengen, piše Večernji list.