Na Sajmu, čiji je organizator Andrićgrad u saradnji sa Andrićevim institutom i Beogradskim sajmom knjiga, posebno će biti predstavljena književnost zemlje gosta, a ove godine to je Francuska.

U Andrićevom institutu Srni je rečeno da će stručni žiri proglasiti izdavačkim poduhvatom po jedno djelo objavljeno između dva sajma u Republici Srpskoj i Srbiji, a biće dodijeljena i specijalna nagrada.

Nakon što Sajam na svečanoj ceremoniji u 19.00 časova na Trgu Nikole Tesle otvore francuski pisac Jozef Pontus i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić, u 20.30 časova biće promovisana knjiga “Ne pontus” Jozefa Pontusa.

Drugog dana Sajma, u srijedu, 3. jula, najavljena je promocija knjige Mila Lompara “Crnjanski: Biografija jednog osećanja” i predavanje “Srpski modernisti”, sa početkom u 19.00 časova.

U četvrtak, 4. jula, od 19.00 časova biće promovisana antologija poezije “Mi znamo sudbu”, profesora Filološkog fakulteta u Banjaluci Ranka Popovića, a za 20.30 časova zakazana je promocija knjige “Zanatski dom”, autora Đorđa Sladoja.

Promocija knjige putopisa “Ruski krst” Zorana Šaponjića biće održana u petak, 5. jula, sa početkom u 19.00 časova, nakon čega će od 20.30 biti promovisana knjiga “Venac za oca”, Vesne Kapor. O knjizi će, osim autora, govoriti profesori Filološkog fakulteta iz Beograda Miloš Kovačević i Mihailo Šćepanović.

U subotu, 6. jula, od 18.00 časova biće održana promocija izdanja Andrićevog instituta na kojoj će učestvovati profesor Filološkog fakulteta u Beogradu Miloš Kovačević, rukovodilac Odjeljenja za književnost Andrićevog instituta Aleksandra Vraneš i direktor Arhiva Srbije Miroslav Perišić.

Istog dana u 19.00 časova biće promovisana knjiga “Istraga predaka” Ivana Negrišorca, a u 20.30 knjiga “Alojzije Stepinac”, autora LJubodraga Dimića i Nikole Žutića.

Sajam će biti otvoren radnim danima od 10.00 do 13.00 časova i od 17.00 do 22.00 časa, a vikendom od 10.00 do 22.00 časa, a sve promocije biće održane u Andrićevom institutu.

U nedjelju, 7. jula, Sajam će u 19.00 časova na Trgu Nikole Tesle zatvoriti proslavljeni srpski pisac i akademik Goran Petrović, dobitnik “Velike nagrade Ivo Andrić”.