U prisustvu članova porodice, prijatelja i brojnih kolega novinara, od Janjića se oprostio direktor Bete Radomir Diklić navodeći da su porodica i agencija bila dve najveće Janjićeve ljubavi i brige.

Podsetio je da je Janjić 1994. godine sa još sedmoro kolega, “slušajući svoju savest i čuvajući profesionalni integritet i poštenje”, pokrenuo novinsku agenciju Beta.

– Beta se vrlo brzo nametnula kao pouzdan i verodostojan izvor informisanja za domaću i medjunarodnu javnost, posebno u sukobima u BiH. Glavnu zaslugu za to imao je Janje – kako smo ga zvali. On je vodio dopisničku mrežu koja se javljala sa svih zaraćenih strana – rekao je Diklić.

Naveo je da Janjić “nikada nije frizirao” vesti sa ratišta u BiH, čak ni kada su dolazile sa Majevice gde je rođen ili iz Tuzle gde se školovao.

– Samo njegova duša je znala kako mu je bilo. Njegova Bosna je patila i on sa njom, ali ne i novinarska istina o svim posledicama tadašnje sulude politike i postupaka. Zahvaljujući njegovom ogromnom naporu, Beta je uspešno pokazala i dokazala da pravo novinarstvo jeste i mora ostati odgovoran i nadasve častan poziv. Taj kvalitet je Beta, zahvljajući Draganu, zadržala do danas – rekao je Diklić.

Ocenio je da je Janjić bio model agencijskog novinara, te je njegova smrt ogroman gubitak za Betu.

– Bio je beskompromisni borac za slobodnu novinarsku reč, za poštovanje etike u novinarstvu i za bolje sutra svih nas. Njegova nesebičnost, spremnost da pomogne mlađjima, izraženi smisao za kolektivni rad, nedostajaće svima u Beti. Trebaće mnogo napora i predanog rada da se popuni praznina nastala Draganovim odlaskom – kazao je Diklić.Dragan Janjić FOTO: PintscreenDragan Janjić FOTO: Pintscreen

Dugogodišnji glavni i odgovorni urednik i jedan od osnivača agencije Beta, Dragan Janjić iznenada je preminuo prošlog četvrtka u 65. godini.

Janjić je rodjen 6. oktobra 1955. u mestu Lopare, u Bosni i Hercegovini. Završio je Filološki fakultet u Beogradu. Novinarsku karijeru počeo je u agenciji Tanjug, gde je radio od 1983. do 1994. kao novinar, reporter i urednik. Jedan je od osnivača nezavisne novinske agencije Beta u kojoj je od 1994. do 2000. bio urednik unutrašnje redakcije i zamenik glavnog i odgovornog urednika, a od 2000. do 2007. glavni i odgovorni urednik.

Od 2007. do 2008. bio je zamenik ministra za kulturu i informisanje, 2008-2010. bio je zamenik glavnog urednika Politike, a od 2010. do 2016. savetnik za medije Zaštitnika građana.

U Betu se na mesto glavnog i odgovornog urednika vratio 2016. godine.

Tokom dugogodišnje novinarske karijere beskompromisno se borio za objektivnost i profesionalnost u izveštavanju i prava i položaj novinara i nezavisnih medija. Bio je član Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Komisije za zaštitu novinara i jedan od inicijatora osnivanja nezavisnog sindikata novinara i član sindikata Nezavisnost.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime