Četiri američka bombardera B-1 i oko 200 članova osoblja baze Dajes u Teksasu biće poslato u vazdušnu bazu Orland u Norveškoj i tokom naredne tri nedjelje će otpočeti misije u arktičkom krugu i međunarodnom vazdušnom prostoru sjeverozapadno od Rusije, saznaje Si-En-En od vojnih izvora. 

Do sada su vojne misije nad Arktikom sprovođene iz Velike Britanije. Američki vojni zvaničnici su naveli da će “pomjeranje snaga mnogo bliže Rusiji omogućiti SAD da mnogo brže reaguju u slučaju potencijalne ruske agresije”.

– Operativna spremnost i naša sposobnost da podržimo saveznike i partnere i brzo odgovorimo je važna za uspjeh – rekao je general Džef Harigan, komandant Američkog vazduhoplovstva u Evropi i Africi. 

Posljednjih meseci je Pentagon djelovao sa sličnim grupama bombardera B-52 na Bliskom istoku kako bi demonstrirao sposobnost SAD da brzo premjesti vojsku u regione potencijalnih sukoba. Zvaničnici dodaju da je potrebno više nedjelja za planiranje takvih misija, pa se tako i na slanje snaga u Norvešku radi neko vrijeme.

Predsjednik SAD Džo Bajden je već demonstrirao da je spreman da prihvati oštriji pristup ka Moskvi u odnosu na njegovog prethodnika Donalda Trampa. Obavio je prvi razgovor sa Vladimirom Putinom krajem januara. Razgovarali su o brojnim temama, ali i o nedavnom sajber-napadu na SAD, kao i o navodnom trovanju opozicionog lidera Alekseja Navaljnog.

Ministarstvo odbrane SAD je duboko zabrinuto zbog poteza ruske vojske kojim nastavlja da militarizuje region Arktika i kojim bi se zabranio potencijalni pristup prirodnim resursima Arktika, kao i pomorski pristup. 

– Nedavno ruski angažman na Arktiku uključuje mrežu ofanzivnih vazduhoplova i raketnih sistema duž obale – navela je Barbara Baret, sekretar Američkog ratnog vazduhoplovstva prošlog leta, kada je objavljeno kako će SAD delovati na Arktiku.

Baretova je dodala da je Amerika procenila da Rusija smatra zadržavanje pristupa Arktiku veoma važnim, pošto gotovo 25 odsto ruskog BDP-a dolazi od ugljovodonika koji se mogu naći sjeverno od arktičkog kruga.

U januaru je ruski borbeni avion leteo blizu američkog razarača, u međunarodnim vodama Crnog mora. Američka mornarica redovno plovi tim područjem kako bi poslala poruku da će održati pomorski pristup u tom regionu.

Susret je bio manje važnosti, ali je Američka mornarica izdala saopštenje u kojem je navela da “nepotrebna blizina ruskog aviona Su-24 nije bila u skladu sa međunarodnim normama i standardima”

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime