Foto: FoNet

Na protestu je zatraženo oslobađanje uzbunjivača iz Krušika Aleksandra Obradovića i najavljeno da će republičkom tužiocu Zagorki Dolovac u ponedeljak biti predata peticija sa potpisima 30.000 građana koji to traže. Skup ponovo nije prijavljen jer policija nije identifikovala napadača na aktivistu Srđana Markovića pre dve sedmice.

Predstavnik Udruženja za zaštitu ustavnosti Savo Manojlović je u svom obraćanju konstatovao da se nalazimo u sistemu koji čini represiju nadsopstvenim građanima i koji je bolestan.

“Sloboda Aleksandra Obradovića zavisi od svakog od vas. Nemojte misliti da jedan čovek ne može da promeni. Borićemo se za svakuz odredbu Ustava i zakona i za slobodu svakog čoveka”, poručio je Manojlović .

Manojlović je, govoreći o Obradoviću, rekao da je jedan čovek ustao i pobunio se u vremenu “kada su horde zla špartale džipovima bez tablica i zatamnjenih stakala uterujući strah, i u vreme kada su političkim protivnicima razbijane glave”.

“Srbija duguje slobodu Obradoviću koji je probudio nadu u ovoj zemlji”, rekao je Manojlović.

Prema njegovim rečima, iduće nedelje će nastojati da oslobode Obradovića, a zatim i instituciju po instituciju.

On je rekao je da će tražiti ostavku svih članova REM-a.

“Ono što nećete da trpite u svojoj kući nećemo ni mi u našoj”, poručio je predstavnicima medjunarodne zajednice Manojlović i dodao “ovo je Srbija solidarnosti, pravde i slobode”.

Kako je istakao, boriće se za svako slovo Ustava i zakona i za svakog čoveka.

Posle govora okupljeni su krenuli u protestnu šetnju. Na čelu kolone je plakat “bojkot”.

Policija ne obezbeđuje skup.

Protest “1 od 5 miliona” nije bio prijavljen ni prošle subote, kada se policija, za razliku od ranijih okupljanja, nije pojavila da reguliše saobraćaj na trasi kuda se kretala protestna kolona.

“Pošto policija, na čelu sa Nebojšom Stefanovićem, ne može i ne želi da obezbedi građane u protestnoj koloni i ne radi svoj posao, ni naredni protest neće biti prijavljen policiji, a njihov posao organizatori i građani preuzeće u svoje ruke”, navedeno je u najavi današnjeg protesta.

Iz Udruženja su saopštili da je prošao rok koji su dali policiji da reaguje zbog napada na Markovića i njihovog snimatelja Nemanju Ristića uz upozorenje da u suprotnom više neće prijavljivati proteste.