Ivica Dačić (foto:Tanjug/AP)

Da li je ovo ta, toliko puta najavljena, dinamika različitih mišljenja u novom parlamentu?

 “Ja sad ne znam kako je ranije bilo kada je reč o broju glasova sa kojim je biran predsednik parlamenta, ali ovo je ogromno poverenje koje sam dobio”, kazao je Dačić.

I dok Dačić uživa u ogromnom poverenju, stiže savet da uz takvu promenu funkcije ide i obavezna promena muzičkog repertoara.

“Možda da ide malo prema Bjelom dugmetu i da sada peva – Pristao sam, biću sve što hoće”, kaže novinarka Vesna Mališić. 

“Dačić je sklonjen iz izvršne vlasti, vrlo jednostavno i prebačen u parlament u kome neće imati šta da radi jer je to jednoumni parlament u kome ne postoji opozicija”, ocenjuje novinar Andrej Ivanji.

Kažu, situacija vlast bez opozicije je neodrživa, i zato se dijalog te dve strane polako pretvara u obavezu na političkoj agendi za 2021. Drugim rečima, treba sagraditi nov most na Miljacki.

“Pošto je predsednik rekao da on ne želi da razgovara sa opozicijom, onda je našao mostić preko koga se može razgovarati i to je Dačić. Pretpostavljam da će to biti taj bajpas”, dodaje Mališić. 

N1: Dačić zgodna figura da posreduje?

“Pretpostavljam da je zgodniji nego Vladimir Đukanović ili neko drugi iz vlasti, kako da kažem, Dačić jeste neformalniji”, kaže ona.

Da li Dačić spreman da aktivira svoj diplomatski potencijal i pokrene otvaranje velikog društvenog dijaloga?

“Tako je predsednik Republike rekao, zato što su u proteklom mandatu postojale neke vrste dijaloga, ja sam spreman za to, naravno u okviru institucija, pa čak i ono što je govorio Evropski parlament i Unija, oni ukazuju da je parlament centralno mesto za taj dijalog”, rekao je Dačić.

“Ivica Dačić je poznat kao majstor kafanske diplomatije, kao čovek koji svojim karakterom može nekoga da prevari, kao neko ko je percipiran kao osoba koja će sutra okrenuti leđa Vučiću, ko može da zavara da će to uraditi i da će biti na našoj strani u tim pregovorima, kao neko ko je u dijalogu prihvatljiviji od Maje Gojković”, smatra lider PSG Pavle Grbović.

Drugi opozicioni lideri smatraju da ni Dačić ne pomaže, da je dijalog odavno ispričana priča.

“Nisam toliko oduševljen tom idejom da će EU da reši naše probleme, ja sam pristalica toga da se sami izborimo za slobodu pravdu i demokratiju”, kaže lider Dveri Boško Obradović.

N1: Na koji način?

“Jedini jezik koja ova vlast razume jeste jezik građanske neposlušnosti, protesta i demonstracija”, dodaje on.

A sa konstituisanjem parlamenta oglasili se i oni koji nisu za građansku neposlušnost, već saopštavaju da Srbiji treba ministarstvo za sprovođenje izbora, koje bi dogovorili svi politički akteri u dijalogu uz posredstvo Evropskog parlamenta.

Stranka slobode i pravde poručila je da su uslovi koje bi trebalo obezbediti za slobodne izbore: sloboda medija, kontrola predizbornog i izbornog procesa i razdvajanje predsedničkih i republičkih izbora od pokrajnskih, beogradskih i lokalnih izbora, koji, takođe, moraju biti ponovo održani.

U susret novim izborima, već sada se pitamo: ko će koga naterati na pevanje?