Sastanak u Gaspromu (Foto:RTRS)

Dodika i Cvijanovićevu u sjedištu ruske kompanije u Sankt Peterburgu primio predsjednik UO Gasproma Aleksej Miler.

Dodika i Cvijanovićevu primio je Miler, predsjednik UO
Sastanak u Gaspromu (Foto:RTRS)
Ovaj projekat bi bio realizovan odvajanjem kraka ruskog gasovoda Turski tok za Republiku Srpsku.
Sastanak u Gaspromu (Foto:RTRS)
Sastanak u Gaspromu (Foto:RTRS)

Dodik je ranije najavio da će sa predstavnicima Gasproma, osim o odvajanju kraka za Republiku Srpsku da bi doveli gas u Banjaluku iz ekonomskih i ekoloških interesa, razgovarati i izgradnji gasne termoelektrane.

Sastanak u Gaspromu (Foto:RTRS)
Sastanak u Gaspromu (Foto:RTRS)
Dodik i Cvijanovićeva razgovarali su u Kancelariji Srpske u Sankt Peterburgu sa šefom Predstavništva Republike Srpske u Moskvi Duškom Perovićem o sradu ove kancelarije i saradnji Sankt Peterburga i Republike Srpske. Zvaničnici Srpske učestvuju na Međunarodnom ekonomskom forumu, koji ove godine bilježi rekordnu posjećenost – više od 1.500 kompanija svijeta, 17.000 panelista, predstavnika međunarodnih vlada, stručnjaka iz raznih oblasti, ali i hiljade novinara koji prate ovaj značajni skup.

Na završnom danu Foruma održava se i poslovni dijalog predstavnika Evroazijskog ekonomskog saveza i Asocijacije nacija jugoistočne Azije, Rusije i Azerbejdžana, kao i Rusije i Јapana.

Dodik i Cvijanovićeva juče su prisustvovali plenarnoj sjednici Ekonomskog foruma na kojoj su se obratili predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin, predsjednik Kine Si Đinping i generalni sekretar UN Antonio Guteres, te razgovarali sa predstavnicima kompanije Zarubežnjeft.

Tokom Foruma potpisana je “Mapa puta” – aktivnosti za realizaciju prioritetnih pravaca saradnje Sankt Peterburga i Republike Srpske za period 2019-2021. godina, a na marginama skupa Dodik i Cvijanovićeva imali su brojne bilateralne susrete.

Dodik je, između ostalih, razgovarao u odvojenim susretima sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom i ministrom inostranih poslova Katara Muhamedom binom Abdulrahmanom el Tanijem.

Cvijanovićeva je prvog dana učestvovala i na panelu pod nazivom “Јednake mogućnosti u digitalnom dobu”.

Povezane vijesti:

Dodik i Cvijanovićeva sa Perovićem: Značajna saradnja Sankt Peterburg i Srpske.