Foto: SRNA
Dodik je izjavio novinarima u Gradišci da je ranije postignut sporazum o slobodnoj trgovini sa Turskom, podsjetivši da je bilo problema, pogotovo kada je riječ o izvozu mesa iz BiH u tu zemlju.
“Treba da dogovorimo da na tom planu bude više reda”, rekao je Dodik.
On je istakao da će u Turskoj nastojati da otkoči razgovore o najavljenoj turskoj podršci izgradnji auto-puta koji bi trebalo da poveže Beograd i Sarajevo.
“U tom pogledu očekujem najviše, a razgovaraćemo i o brojnim političkim pitanjima”, najavio je Dodik.
On je podsjetio da je nedavno u Sarajevu sa potpredsjednikom Turske /Fuatom Oktajem/, između ostalog, razgovarao o formiranju vlasti u BiH, te da je Oktaj naveo da logika nalaže da to bude učinjeno, a onda da se političari bave drugim pitanjima, poput Akcionog plana za članstvo u NATO.
“Očekujem da to čujem od Erdogana, što bi značilo da su se ovi u Sarajevu prekombinovali kada je riječ o opstrukciji formiranja vlasti… Juče sam dobio zabilješku koja govori da su diplomatski predstavnici BiH i EU održali sastanak na kojem je jasno rečeno da se EU priprema da da mišljenje za kandidatski status BiH za članstvo BiH do kraja maja… Međutim, to se neće desiti ako ne bude formirana vlast, ne samo na nivou BiH, već i u Federaciji BiH”, rekao je Dodik.
On je upozorio da to znači da očekivano mišljenje neće biti dobijeno do kraja godine jer će nakon izbora u EU biti formirana nova Evropska komisija sa novim ljudima koji će, kako navodi, vjerovatno imati neke druge prioritete.
Dodik je poručio i da bi visokopozicionirana sveštena lica trebalo da se više potrude u vezi sa rješavanjem problema vraćanja imovine Srpske pravoslavne crkve u FBiH.

“To treba biti dnevna aktivnost svih koji se time bave, a ja sam spreman da radim na tom pitanju”, poručio je Dodik.