Za njegov izbor, od 226 poslanika u sali, glasalo je 225, a protiv je bio jedan poslanik.

Dačić je, u prvom u obraćanju sa tog mesta, zahvalio svima koji su glasali, a onima koji nisu glasali i koji su bili protiv poručio je da je „ovo Narodna skupština svih poslanika“ i da jedino traži od svih da budu tolerantni i uvažavaju različita mišljenja.

On se posebno zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću za koga kaže da nije morao da napravi takav predlog uvažavajući izborne rezultate.

On je istakao da je „za svakog državotvornog političara najveća čast da bude na čelu Parlamenta kao nosioca najviše zakonodavne vlasti“.

On je ukzao da Skupština „vlast crpe iz narodne volje i poverenja“, da je „njen zadatak da doprinesu stabilnosti“, dok „samo ujedinjena, Srbija može da odgovori na sve izazove“.

Dačić je za šest potpredsednika Skupštine predložio Vladimira Orlića iz SNS, Stefana Krkobabića iz PUPS-a, Radovana Tvrdišića iz SPAS-a, Mariju Jevđić iz Jedinstvene Srbije, Muamera Zukorlića iz Stranka pravde i pomirenja i Elviru Kovač iz Saveza vojvođanskih Mađara.

Izbor Dačića podržali su poslanici liste „Aleksandar Vučić – Za našu decu“, SPS, Saveza vojvođanskih Mađara i Srpskog patriotskog saveza (SPAS).

U biografiji novog predsednika Skupštine je navedeno da je rođen u Prizrenu 1966. godine, a da je na Fakultetu političkih nauka diplomirao s prosečnom ocenom 10.

Dačić je bio poslanik od 1992. godine, prvo u Skupštini SR Jugoslavije, pa u Skupštini Srbije, a dans je na mesto predsednika Skupštine došao s mesta ministra za spoljne poslove.

U biografiji je navedeno da „poseduje višedecenijsko iskustvo i rezultate ostvarene u učešću i rukovođenju u različitim organima izvršne i zakonodavne vlasti“, dobitnik je priznanja „Najevropljanin“ i govori engleski i ruski jezik.

U današnjoj skupštinskoj raspravi o predlogu da Ivica Dačić bude novi predsednik Skupštine Srbije, došlo je do polemike poslanika liste „Ujedinjena dolina – SDA Sandžaka“ koji se protive tom predlogu, i Dačićevih socijalista koji smatraju da će pod njegovim vođstvom Skupština biti „simbol demokratičnosti“.

Poslanik izborne liste „Ujedinjena dolina – SDA Sandžaka“ Šaip Kamberi rekao je da poslanici te grupe neće podržati predlog da dosadšnji ministar spoljnih poslova danas bude izabran za predsednika Skupštine.

Rekao je da se „ne može gledati u budućnost, ako se neki narod ne suoči sa svojom prošlošću“, a Dačić, predsednik Socijalističke partije Srbije, bio je „deo političke elite“ koja je „izazvala krvave ratove na tlu bivše Jugoslavije“.

Ranije, kao ministar unutrašnjih poslova, Dačić je, nastavio je Kamberi, pokrenuo inicijativu za „brisanje prebivališta građana čime se uticalo na smanjenje broja stanovnika u Bujanovcu, Preševu i Medveđi“.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime