Akciju, pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Željke Cvijanović podržale su i brojne javne ličnosti iz Srpske i regiona, ali i mnogi građani, pozivom na broj 1411. Prikupljeno je više od milion 491.747 maraka, od toga uplatama milion 419.667 maraka, dok je pozivima na broj 1411 do sada 83.595 s tim da ovaj broj ostaje otvoren do 7. januara.

Deveto donatorsko veče i za Srpsku još jedan ispit humanosti je položen! Oko 200 mališana, koliko ih godišnje ima potrebu za robotski asistiranom rehabilitacijom, nisu sami. Da je tako, građani su dokazali brojnim pozivima, a institucije i privredni subjekti donacijama. Predsjednica Republike, koja je i odlučila da donatorsko veče bude održano baš na praznik Djetinjce, posebno je zahvalila građanima.

Predsjednica Srpske zahvalila se svima koju su učestvovali o ovoj humanitarnoj akciji.

“Hvala svima se svima koji su učestvovali u ovom sjajnom i humanom događaju, posebno predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku koji je pokrenuo ovu akciju, ali i premijerki Ani Brnabić koja je uz nas”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je pitanju oprema koja predstavlja posljednju generaciju o ovoj oblasti. “Novac nije sve, došli bi do njega na bilo koji način, ali suština ovakvih okupljanja jeste upravo to zajedništvo, koje imamo. Ponosno sam da ovo veče bude upravo na Djetinjce, i da upravo u tom duhu se organizuje ova manifestacija. Dobićemo ‘čarobnog robota’ kako su ga djeca od milja prozvala, kako bi oni napravili mali, a mi s njima veliki korak ka boljem životu te djece”, rekla je predsjednica Srpske.

Posebno se zahvalila građanima koji su do sada okrenuli 1411 i svima onima koji će to uraditi i dodala da se zahvaljuje scim ljudima na pojedinačnim uplatama.

Akciju, koja se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske, podržao je i predsjedavajući predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je kao predsjednik Republike ovu akciju, prije devet godina i počeo.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je poseban osjećaj prisustovati ovoj manifastaciji.

“Zajedno putujemo, zajedno smo već devetu godinu i drago mi je da je predsjednica Cvijanović nastavila tradiciju. Ovo je velika borba malih junaka i njihovih roditelja”, izjavio je Dodik.

Dodao je da je ponosan što mnoge institucije Srpske učestvuju u ovoj akciji.

“Mi pokušavamo da im pomognemo. Ponosan sam na to što iza ovog stoje razne institucije, posebno Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu koji je ostvario značajne rezultate. Izgradili smo Roditeljsku kuću i vrijeme je da to nastavimo. Divno je biti dio ove večeri i u narednom periodu ćemo raditi zajedno”, istakao je Dodik.

I ove godine u humanitarnoj akciji Srpskoj je izdašna pomoć stigla iz Srbije. Odlukom, Vlada Ane Brnabić donirala je 250 hiljada evra za nabavku uređaja. I ove godine sa svojim ministrima dio je humanitarne akcije, koja je, kako kaže, pokazala bliskost Srpske i Srbije.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da je izuzetno srećna što i ove godine učestvuje u ovoj akciji.

“Izuzetno sam srećna što sam i ove godine s vama, kada se tradicionalno u Srpskoj svi zajedno aktiviramo da pomognemo onima kojima je pomoć najpotrebnija, djeci. Danas sam sa ministrima Đorđevićem i Udovičićem kako bi dali bar mali doprinos da pomognemo ovu akciju. Tu smo da pokažemo bliskost i poršku, a naša bliskost nije samo na riječima, već i na djelima, konkretnim projektima”, poručila je ona.

Istakla je da je ponosna što je dio tima predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je svojim djelima gradio zajedničke mostove između istog naroda sa dvije strane Drine.

“Ponosna sam što je Srbija dovoljno jaka što može da pomogne Srpskoj”, poručila je premijerka Srbije.

U odnosu na prethodne, okosnica ovogodišnje akcije su najmlađi. Njih oko 200 iz 15 gradova i opština Srpske svojim nastupima animirali su građane na poziv humanitarnog broja 1411.

A pozivom na taj broj građani su mogli razgovarati s brojnim poznatim ličnostima iz javnog i kulturnog života Srpske i regiona.

Proslavljeni srpski košarkaš Dejan Bodiroga rekao je da je humanitarna akcija “S ljubavlju hrabrim srcima” od velikog društvenog značaja, te da ovakvih manifestacija treba da bude više.
“Čestitke svima koji zovu i koji na taj način odvajaju sredstva da pomognu onima kojima je to najpotrebnije”, rekao je Bodiroga, koji je prisustvovao donatorskoj večeri za nabavku robotike za oporavak djece sa poremećajima kretanja, koja je održana u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci.

Bodiroga je izrazio zadovoljstvo što je dio ove akcije, koju je prije devet godina pokrenuo tadašnji predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

On je pohvalio i angažovanost predsjednika Republike Srpske Željku Cvijanović i vlada Srpske i Srbije da podrže ovu akciju.

Iako je centralni događaj humanitarne akcije završen, ona i dalje traje, a humanitarni broj 1411 možete pozivati do 7. januara.