RPC je saopštila da je zabrinuta zbog informacije o ponižavajućem ophođenju prema sveštenstvu, izjavio je portparol Moskovske patrijaršije, mitropolit volokolamski Ilarion.

Mitropolit Ilarion je naveo da su patrijarh srpski Irinej, Sinod SPC i Episkopski savet Crne Gore pozvali da se što pre oslobode uhapšeni.

„Potpuno podržavamo taj poziv, kao i poziv na konstruktivni dijalog crnogorskih vlasti sa sveštenicima pravoslavne crkve u toj zemlji“, naglasio je mitropolit Ilarion.

Prema njegovim rečima, samo takav dijalog može pomoći da se u društvu obnove mir i sloga, koji su narušeni „čitavim nizom ispoljavanja neprijateljskih odnosa“ prema Srpskoj crkvi.

Predstavnik RPC je podsetio, pre svega, na to da je Skupština Crne Gore krajem prošle godine usvojila Zakon o slobodi veroispovesti i uverenja i o pravnom položaju religioznih zajednica koji je, kako je naveo, „nesumnjivo diskriminišući“.

On je podsetio da je Ruska pravoslavna crkva odmah dala svoju ocenu tog zakona i situacije u Crnoj Gori.

Sveštenici SPC pritvoreni su na 72 sata zbog okupljanja vernika na praznik Svetog Vasilija Ostroškog. U sredu su zbog njihovog hapšenja održani masovni protesti u nekoliko crnogorskih gradova. Policij je upotrebila suzavac i dimne bombe.