Takođe, članom Krivičnog zakonika Rusije o otežavajućim okolnostima uvedeno je izvršenje krivičnog dela „u periodu mobilizacije ili vanrednog stanja, u ratu ili u uslovima oružanog sukoba ili borbenih dejstava“.

U Rusiji je od početka invazije na Ukrajinu zabranjena upotreba izraza „rat u Ukrajini“, dozvoljen je samo izraz „specijalna vojna operacija“ ili „vojna operacija“, a ruski nezavisni portali pisali su o mogućoj opštoj mobilizaciji.

Duma je u krivični zakon uvela kaznu do deset godina zatvora za dobrovoljnu predaju i do 15 godina za pljačku u ratu.

Za napuštanje jedinice u periodu neprijateljstava i nepoštovanje naređenja komandanta, predviđena je zatvorska kazna.

Za dobrovoljnu predaju preti kazna zatvora od tri do deset godina (ako nema znakova izdaje), za pljačku do 15 godina zatvora.

Pooštrena je kazna za neovlašćeno napuštanje jedinice tokom mobilizacije i vanrednog od dva do deset dana – do pet godina zatvora, u trajanju od deset dana do mesec – do sedam godina zatvora, za period više od mesec dana – od pet do deset godina zatvora.

Za „nepoštovanje naređenja načelnika, kao i za odbijanje učešća u vojnim ili borbenim dejstvima, preti im kazna zatvora od dve do tri godine“. Takođe, članom Krivičnog zakonika Ruske Federacije o otežavajućim okolnostima uvedeno je izvršenje krivičnog dela „u periodu mobilizacije ili vanrednog stanja, u ratu ili u uslovima oružanog sukoba ili borbenih dejstava“.

Lider Komunističke partije Genadij Zjuganov rekao je prošle nedelje da je potrebna mobilizacija snaga i resursa u zemlji.

Poslanik Državne dume iz Jedinstvene Rusije Mihail Šeremet predložio je proglašenje „potpune mobilizacije“, ali je Kremlj pre sedam dana saopštio da taj korak ne razmatra.

Šef Čečenije Ramzan Kadirov pozvao je regione da ne čekaju proglašenje vanrednog stanja i da započnu lokalnu mobilizaciju za pomoć državi u vojnoj operaciji u Ukrajini.