Iz ruske Ambasade navode da je OHR, umjesto da podrži nezavisnost ovih institucija, odlučio da “izvrši pritisak na organe vlasti suverene BiH putem bahatog miješanja u njihov rad i nametanja vlastitog viđenja kako da se ‘riješi’ pitanje”.

“Smatramo takvo ponašanje neodgovornim. OHR je obavezan da iznosi stavove cijele međunarodne zajednice, a ne njenih pojedinih članova po svom izboru ili svoj vlastiti stav”, ističu iz Ambasade Ruske Federacije u BiH i poručuju da je miješanje u rad pravosudnih organa u BiH neprihvatljivo.

Iz ruske Ambasade su pozvali sva pravosudna tijela BiH da na odgovoran, profesionalan i nezavisan način, bez straha od uplitanja izvana, obavljaju svoju djelatnost, propisanu Ustavom i zakonodavstvom.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko juče je uputio poziv Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH da preduzme, kako je naveo, potrebne korake u vezi sa disciplinskim postupkom protiv Milana Tegletije.

Tegeltija je danas tim povodom ambasadorima zemalja članica Savjeta za sprovođenje mira u BiH uputio otvoreno pismo u kojem je upozorio da je Incko prekoračio mandat i ovlaštenja koja ima shodno Opštem okvirnom sporazumu za mir u BiH i njegovim aneksima, kao i dodatnim dokumentima.