Putin
Kremlin.ru

Putin smatra da je nerazumno eksperimentisati sa državnim uređenjem u Rusiji i prelaskom sa predsjedničke na parlamentarnu republiku.

Ruski predsjednik je napomenuo da u svijetu, a posebno u Evropi, preovlađuju parlamentarne republike. “Da li je ova primjena moguća kod nas? Teoretski – moguća je. Da li je to preporučljivo ili ne? Svako ima svoje mišljenje o tome. Ja mislim da nije”, rekao je Putin, navodeći da je bolje da ne eksperimentišu, te da parlamentarno državno uređenje u nekim slučajevima danas ne funkcioniše.

On je ponovio da je za Rusiju sa njenom ogromnom teritorijom, multikonfesionalnošću, velikim brojem nacija, naroda, narodnosti koje žive u zemlji… potrebna snažna predsjednička vlast, prenosi “Sputnjik”.

“Da bi parlamentarna republika efikasno funkcionisala, potrebno je da je politička struktura odavno odrasla. U istoj toj Evropi neke partije postoje vijekovima. A kod nas je, po pravilu, partija povezana sa konkretnim čovjekom”, objasnio je Putin odgovarajući na pitanje šta misli o tome da Rusija pređe na uređenje parlamentarne republike.

Govoreći o inicijativi koju je iznio tokom godišnjeg obraćanja Saveznoj skupštini 15. januara da parlament dobije mogućnost predlaganja premijera i ministara, Putin je izrazio uverenje da će na ovaj način parlament preuzeti više odgovornosti za formiranje vlade, a samim tim i za politiku koju će voditi.

Predsjednik neće moći da odbacuje odobreni sastav kabineta, ali će imati pravo da otpusti premijera i njegove zamjenike sa njihovih funkcija u slučaju gubitka povjerenja ili nepravilnog obavljanja dužnosti.