MOSKVA je spremna da podrži Republiku Srpsku da otvori pitanje svog osamostaljenja, naročito u kontekstu pregovora o konačnom rešenju za Kosovu i Metohiju, koji će biti intenzivirani od septembra.

Ovu poruku predsedniku Srpske Miloradu Dodiku, kako nezvanično saznajemo, trebalo bi da prenese ruski šef diplomatije Sergej Lavrov, koji će 16. i 17. septembra posetiti Sarajevo i Banjaluku.

Prema našim informacijama, Moskva je već nezvaničnim kanalima i Beogradu i Banjaluci poslala signal da je sa velikom pažnjom primljen Dodikov čvrst stav da će, ukoliko Priština dobije stolicu u Ujedinjenim nacijama ili dogovor oko KiM bude podrazumevao bilo koji sličan aranžman – i Srpska krenuti putem samoopredeljenja.

Dolazak Lavrova u Banjaluku skoro u dan će se poklopiti sa razgovorima koje će predsednik Aleksandar Vučić, 15. septembra, voditi u Moskvi sa šefom ruske države Vladimirom Putinom. Rešavanje kosmetskog pitanja biće centralna tema u Kremlju, koji pažljivo prati sadržaje razgovora Beograda i Prištine, a posebno uticaj međunarodnog faktora na to pitanje.