Ta je inicijativa došla nakon više od četiri meseca, kako je Rusi zovu „posebne vojne operacije“, zbog koje su zapadne zemlje nametnule talas sankcija protiv Moskve.

Prema jednom predlogu zakona – koji je u prvom čitanju odobrila Državna duma, donji dom parlamenta – određuje se da bi država mogla nametnuti „posebne privredne mere“ za vreme vojnih operacija i zahtevati da kompanije opskrbljuju vojsku robom i uslugama na zahtev ruske vlade.

U objašnjenju predloga zakona navodi se da vojska treba nove materijale i popravak oružja kako bi nastavila kampanju u Ukrajini.

„Potreba da se promptno ispune ti zahtevi, pogotovo s obzirom na sankcije protiv Rusije i ruskih pravnih osoba zahteva od nas da privremeno usredsredimo svoj fokus na određene sektore privrede (…) i organizujemo opskrbu resursima putem nabavke u državne odbrambene svrhe“, navodi se u objašnjenju.

Drugi predlog zakona, takođe prihvaćen u prvom čitanju, izmenio bi Zakon o radu kako bi se vladi dalo pravo regulisanja radnog vremena i određivanja slobodnih dana u određenim kompanijama.

To bi značilo da bi vlada mogla prisiliti zaposlene kompanija koje opskrbljuju vojsku robom, da rade noću, vikendom i praznicima i bez godišnjeg odmora.

Predloge oba zakona ruska vlada podnela je Državnoj dumi. Oni još treba da prođu drugo i treće čitanje, treba ih razmotriti gornji dom parlamenta i potpisati predsednik Vladimir Putin kako bi postali zakoni.

Sve o događajima u Ukrajini čitajte u našem BLOGU ili na stranici Rat u Ukrajini.