Foto: Sputnik / Igorь Zarembo

Za sada ne vidimo reakciju. Potrebno je da vlada komentariše, a onda ćemo jednostavno to razmatrati“, dodao je ministar.

On je napomenuo da ukoliko bi u ugovoru i došlo do nekih korigovanja, to je stvar komercijalnih pregovora između kompanija.

Pregovori o tranzitu

Postojeći ugovori za isporuku i tranzit ruskog gasa preko Ukrajine ističu krajem 2019. godine.

Potpredsednik Evropske komisije za energetsku uniju Maroš Šefčovič saopštio je u junu da se sa Novakom dogovorio da se razgovori održe u septembru.

Prema informaciji lista „Vedomosti“, razgovori bi mogli biti održani 16. septembra u Briselu.

Na prethodnom trilateralnom sastanku učesnici su izrazili svoje želje. Prema predlogu Evropske komisije, novi ugovor između Rusije i Ukrajine treba da bude potpisan na period od više od deset godina. Obim tranzita treba da bude privlačan, uključujući i za investitore, koji će biti privučeni za modernizaciju ukrajinskog gasnog transportnog sistema.

Sa svoje strane, Novak je istakao da bi ugovor trebalo da bude komercijalno atraktivan, a maršruta da bude konkurentna. Osim toga, Ukrajina će predstaviti jasan plan upravljanja svojim Gasnim transportnim sistemom, a „Gasprom“ i „Naftogas“ će morati da reše sudske probleme.