„Bez obzira na virus, informativni rat teče po planu: zvanični predsednik Evropske komisije za inostrane poslove Peter Stano u intervjuu za nemački Bild još jednom je “markirao” rusku propagandu“, rekao je Kosačov.

Senator je optužio Stana da sledi lični interes, šireći teoriju o ruskoj zaveri. Evropski komesar je predstavnik „East Stratcom Task Forse“ – službe koja se bavi borbom protiv dezinformacija. Kosačov smatra da iz tog razloga Stano želi da nastavi „hibridni rat“ i dobije novac za finansiranje svoje službe.

„Nije slučajno početkom aprila upravo predsednik EU na poziv mnogih političara sveta, od generalnog sekretara UN do evropskih parlamentaraca, da se ukinu sankcije u uslovima pandemije Kovid-19, posebno naglasio: u EU ne vide problem u ostanku na snazi antiruskih sankcija niti razlog za njihovo ukidanje“, naglasio je član Saveta Federacije.

Stano je u intervjuu tabloidu „Bild“ optužio Rusiju za širenje teorije zavere i dezinformacije o virusu korona. Po njegovim rečima, širenju teorija i dezinformacija pomažu različiti izvori, bliski Kremlju i ruski državni mediji. Širenje takvih informacija, uveren je Stano, može da ima značajne posledice za javno zdravlje.

Primer dezinformacija i o kojim konkretno medijima zse radi.