Foto: Screenshot

Nebenzja je naglasio da Incko ignoriše da većina problema u BiH nastaje zbog nedostatka dogovora tri naroda i napomenuo da OHR treba da ohrabri razrješenje nesporazuma, a ne da plasira krivicu.

– Pažljivo smo slušali gospodina Incka i žalimo što se njegov izvještaj nije promijenio nabolje. Srbi se kritikuju za sve što se dešava u BiH i to je postao standard. Srbi se krive za sve izazove i zato ovaj izvještaj ne predstavlja balans situacije – istakao je Nebenzja.

On je naveo da Incko traži izmišljene razloge da bi opravdao zastarjeli protektorat nad nezavisnom i suverenom državom.

– Pozivamo UN i Savjet za sprovođenje mira /PIK/ da zatvori OHR! – poručio je Nebenzja visokom predstavniku u BiH i organima UN.

Ambasador Rusije pri UN je poručio je da je prošlo vrijeme upravljanja BiH spolja i da građani BiH zaslužuju da sami određuju svoju sudbinu.

– Ne prihvatamo zaključak o zastoju napretka, niti predstavljene uslove za zatvaranje OHR-a. U našim očima, stanje u BiH je stabilno i ne predstavlja opasnost za međunarodnu stabilnost – naveo je Nebenzja.

On je naglasio da u BiH ne postoji konsenzus o evroatlantskim integracijama i da Incko ne treba promovisati evroatlantsko članstvo BiH.

– Podsjećamo da Predsjedništvo određuje spoljnu politiku i da se ona treba voditi konsenzusom – ukazao je predstavnik Rusije u Savjetu bezbjednosti UN.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, koji se danas obratio posredstvom video-poziva Savjetu bezbjednosti UN i predstavio 57. izvještaj o stanju u BiH za period od 16. oktobra prošle do 15. aprila ove godine, rekao je da su politički i institucionalni lideri u BiH pokazali spremnost za saradnju i koordinaciju u periodu krize, posebno na samom početku izbijanja epidemije virusa korona, ali da su vremenom neki političari ponovo nastavili sa retorikom podjele.

Incko je poručio da je krajnje vrijeme da se vlasti u BiH opredijele za mirnu i održivu BiH.

– Da bi napori vlasti u borbi protiv pandemije i ublažavanje njenih učinaka bili uspješni, moraju biti dobro osmišljeni, pravilno usmjereni i usko koordinisani. Јednako tako, svi se moraju u potpunosti pridržavati ustavnog i pravnog okvira zemlje, biti proporcionalni i transparentni i uvijek u potpunosti u skladu sa najvišim međunarodnim i evropskim standardima o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, kao što je i predviđeno Ustavom BiH. Kriza sa kojom se BiH sada suočava ne smije se ni na koji način koristiti za promociju ili postizanje interesa političkih stranaka i političkih ciljeva – istakao je Incko.

On je rekao da se BiH našla usred pandemije bez usvojenog budžeta na nivou BiH, da bi eventualno mogla usmjeriti sredstva u svrhu rješavanja najneophodnijih zahtjeva.

– Umjesto toga, institucije BiH djeluju pod privremenim finansiranjem koje je daleko manje fleksibilno. Kao ilustraciju onoga što se može učiniti, vidjeli smo da je Skupština Brčko distrikta 25. marta usvojila budžet za 2020. godinu i Zakon o njegovom izvršenju koji uzima u obzir trenutnu situaciju. Usvajanje budžeta na nivou BiH za 2020. godinu preduslov je za organizaciju i sprovođenje lokalnih izbora u BiH, koji su trenutno zakazani za oktobar, ali će vjerojatno biti odgođeni jer su otežane tehničke pripreme za održavanje izbora, ako ne i neizvodljive – smatra Incko.

On je naveo da je prošlo više od godinu dana od održavanja izbora, prije nego što je imenovan novi Savjet ministara, dok su nova Vlada Federacije BiH i vlade u dva od 10 kantona ostale neimenovane.

Incko je dodao da nije uspostavljen istinski politički dijalog za rješenje situacije u vezi sa gradom Mostarom, gdje lokalni izbori nisu održani više od 10 godina.

– Krajnje je vrijeme da vlasti na svim nivoima u BiH pokažu opredijeljenost za mirnu i održivu državu koja nepovratno ide na put evroatlantske integracije. Pozivam političke lidere da se odmah izbore sa izazovima i da 25-godišnjicu Opšteg okvirnog sporazuma za mir vide kao podsticaj za to. Očekujem da će vlasti u BiH postupiti po ovim preporukama i pristupiti rješavanju nedostataka koji su uočeni i prije i nakon izbijanja pandemije – poručio je Incko.

On je dodao da međunarodna zajednica pruža finansijsku i materijalnu pomoć vlastima BiH na različitim nivoima, istovremeno ohrabrujući političke i institucionalne lidere na poboljšanju njihove saradnje i koordinacije.

I Vlada Republika Srpska uputila je 23. izvještaj Savjetu bezbjednosti UN u kojem se navodi da je Srpska opredijeljenja je za poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, uključujući Ustav BiH, ali da bi BiH bila uspješna i prosperitetna i ostali akteri moraju na isti način poštovati dejtonski kompromis.

Dvadeset i treći izvještaj Republike Srpske Savjetu bezbjednosti UN odnosi se na period od novembara 2019. do aprila ove godine i u njemu Vlada Srpske izražava viđenja o ključnim pitanjima i problemima sa kojima se suočava BiH, s ciljem razjašnjavanja svojih stanovišta Savjetu bezbjednosti i međunarodnoj zajednici.