“Nadali smo se da Rusija može da učestvuje danas u radu (Kontakt grupe) u Montevideu, bar kao zemlja posmatrač, ali rečeno nam je da takav format nije predviđen”, rekao je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov za RIA Novosti.

On je rekao da se Moskva nada i da će “sastanak u Montevideu rezultirati značajnim političkim, intelektualnim i kreativnim doprinosom rešavanju problema u Venecueli”.

U Montevideu će biti održan prvi sastanak medjunarodne Kontakt grupe koju je formirala Evropska unija da bi pomogla u organizaciji novih predsedničkih izbora u Venecueli.

U Kontakt grupi se nalaze Nemačka, Španija, Francuska, Italija, Portugal, Holandija, Velika Britanija, Švedska, Bolivija, Kostarika, Ekvador i Urugvaj.

U međuvremenu je 14 zemalja EU priznalo lidera opozicije Huana Gvaida za privremenog predsednika Venecuele. To su Španija, Francuska, Velika Britanija, Danska, Holandija, Litvanija, Letonija, Estonija, Portugal, Austrija, Češka, Švedska, Finska i Luksemburg.

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro, koji ima podršku Rusije, Kine, Severne Koreje, Turske i Kube, izjavio je da je spreman na prevremene parlamentarne izbore isključujući mogućnost novih predsedničkih izbora.