– Nadamo se da će novi predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti biti uskoro formirani na svim nivoima, u Republici Srpskoj i Federaciji Bosne i Hercegovine i njenim kantonima, kao i na državnom nivou, u interesu pozitivnog procesa stabilizacije i socijalne i ekonomske stabilnosti u regionu – izjavila je glasnogovornica ruskog ministarstva Marija Zaharova.

U saopćenju iz tog ministarstva se potvrđuje osnovna namjera Ruske Federacije da pomogne u potpunoj implementaciji Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini iz 1995. godine (Dejtonski sporazum), poštivanju nadležnosti dva entiteta uspostavljena tim sporazumom i jednakih prava sva tri konstitutivna naroda, Bošnjaka, Hrvata i Srba.

– Napominjemo da je visok standard organizacije samih izbora još jednom potrvdio potrebu za ukidanjem Ureda visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini, o čemu je Rusija u više navrata govorila, i da se odgovornost za državu prepusti narodu u Bosni i Hercegovini – rekla je glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije.

Otvoreni smo, dodala je, za uzajamno korisni dijalog s našim partnerima u Bosni i Hercegovini u političkim, investicionim, ekonomskim i kulturnim aspektima.

– Uvjereni smo da će dalji razvoj odnosa Rusije s Bosnom i Hercegovinom i njenim entitetima omogućiti poboljšanje životnog standarda u obje zemlje, kao i unapređenje kulturološke i međueligijske saradnje i unapređenja mira i sigurnosti na Balkanu – zaključila je glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije.