Foto: RTRS

„Šireći insinuacije zasnovane isključivo na pretpostavkama njihovih autora, angažovani mediji manipulišu ovom pričom zarad političkog svođenja računa unutar BiH i da bi se naša zemlja diskreditovala u očima njihove publike. Još uvek nisu predstavljeni dokazi o nezakonitoj nabavci ikone od strane poslednjeg vlasnika“, ističe se u saopštenju Ministarstva.

Rusko Ministarstvo navelo je da neki novinari objavljuju sopstvene fantazije kao proverene informacije, umesto da čekaju zvanični zaključak o ikoni.

Dodik poklonio Lavrovu ikonu u pozlati staru 300 godina

„Nažalost, još jednom primećujemo da su neki mediji, prateći omiljenu zapadnjačku ‘zabavu’ da svuda i u svemu traži ‘ruku Kremlja’, spremni da iskoriste bilo koji – uključujući i najneprimereniji povod za jačanje antiruske propagande“, zaključuje se u saopštenju.

Tokom posete BiH u decembru 2020. godine, Lavrov je posetio Istočno Sarajevo, gde mu je član predsedništva zemlje Milorad Dodik poklonio pravoslavnu ikonu koja je, kako je saopšteno, stara 300 godina i navodno je „pronađena u Lugansku“. Ukrajinska ambasada u Sarajevu uputila je protestnu notu Ministarstvu spoljnih poslova zemlje u kojoj zahteva objašnjenje o poreklu ikone, koju je nazvala „objektom kulturnog nasleđa Ukrajine“. Takođe je u Ukrajini pokrenut krivični postupak u vezi sa izvozom ikone iz zemlje. Sama ikona predata je ambasadi Bosne i Hercegovine u Moskvi.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime