Foto: SRNA

Direktor Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić rekao je u Banjaluci, uoči sastanka sa delegacijom Privredne komore Nižnjeg Novgoroda, da će dati punu podršku privrednicima za uspostavljanje saradnje i obezbijediti im informacije u vezi sa uslovima poslovanja, sertifikovanjem proizvoda i nastupima na sajmovima.

On je istakao da je u 2018. godini došlo do pada spoljnotrgovinske razmjene sa Rusijom u poređenju sa 2017. godinom.

“Izvoz iz Srpske u Rusiju smanjen je sa 46 miliona na 28 miliona KM, a uvoz sa 680 miliona na 540 miliona KM. Vjerujemo da ćemo današnjim sastankom delgacija privrednih komora, a zatim i privrednika iz Srpske i Nižnjeg Novogoroda unaprijediti saradnju i vratiti je na nivo iz 2017. godine i razviti i više od toga”, rekao je Ćorić novinarima u Banjaluci.

On je istakao da u izvozu iz Republike Srpske u Rusiju sa 75 odsto učestvuje voće, dok više od 90 odsto uvoza iz Rusije otpada na naftu i naftne derivate.

“Bilo je problema sa porijeklom voća i to je jedan od razloga pada vrijednosti izvoza u 2018. godini. To je još jedna poruka da naši inspekcijski organi moraju da se pozabave tim anomalijama, ali i da se privrednici uozbilje jer samo na profesionalan način i uz dobar kvalitet proizvoda mogu naći prostor na ruskom tržištu. Rusko tržište je ogromno i važno je da su stvoreni tehnički uslovi da se proizvodi mogu izvoziti. Probleme koje smo imali treba prevazići i naći način da izvoz bude povećan”, kaže Ćorić.

Prema njegovim riječima, na rusko tržište je počeo i izvoz namještaja i proizvoda mašinske industrije.

“Regija Nižnji Novgorod je poznata po auto-industriji i to je prilika za našu metalsku industriju da se nađe na tržištu Ruske Federacije”, rekao je Ćorić.

Foto: RTRS

Generalni direktor Privredne komore Nižnjeg Novgoroda Ivan Razuvajev istakao je da je temelj za saradnju sporazum između Vlade Republike Srpske i Nižnjenovogorodske gubernije iz maja prošle godine.

“Doveli smo veliku delegaciju privrednika i odredili osnovne sektore koji su interesantni za potencijalnu saradnju, a to su mašinska industrija, poljoprivreda i medicina”, istakao je Razuvajev.

On je rekao da su privrednici iz Nižnjeg Novogorda tokom dvodnevnog boravka u Srpskoj prepoznali ogroman potencijal i iskazali veliko interesovanje sa saradnju sa privrednicima u Republici Srpskoj.

“Potpisali smo juče i ugovor o saradnji sa kompanijama koje dolaze iz oblasti automobilske industrije. Obišli smo neka preduzeća u Banjaluci i Gradišci i zahvaljujemo Privrednoj komori Srpske koja nam je omogućila efikasan rad i kontakte”, kaže Razuvajev.

Prema njegovim riječima, glavni zadatak Privredne komore Nižnjeg Novgoroda je da omogući novi impuls da bi saradnja među privrednim subjektima bila na višem nivou i omogućila projekte na obostranu korist.

Predviđen je sastanak delegacija privrednih komora Republike Srpske i Nižnjeg Novgoroda, a potom i bilateralni susreti privrednika tokom kojih će biti moguće ostvarivanje direktnih kontakata.

Sastanku delegacija privrednih komora prisustvuje i ministar energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić.