screenshot
Runićeva je ocijenila da je od medija na području gdje žive Srbi povratnici u FBiH jedina aktivna Srna, posredstvom koje mogu objaviti bitne informacije.
“Odgovor koji je uputilo federalno Ministarstvo je provokacija prema Novinskoj agenciji Republike Srpske – SRNA”, rekla je Runićeva.
Runićeva je istakla da je na primjeru Spomen-kompleksa “25. maj 1944”, u okviru kojeg posluju muzej i Titova pećina, simbolično predstavljen odnos kantonalnih i federalnih vlasti prema opštinama gdje živi većinsko srpsko povratničko stanovništvo.
Ona je dodala da je dokaz tog odnosa neulaganje u infrastrukturu, u kapitalne projekte, a najmanje u očuvanje kulturno-istorijskog nasljeđa.
“Povratničke opštine spadaju u red najnerazvijenijih”, rekla je Runićeva.
Ona je napomenula da je Titova pećina dokaz jednog vremena i simbol Drvara, dio istorije koja je ukorijenjena u svijesti svih Drvarčana, a tako će i ostati.
Runićeva je istakla da na zahtjeve opštine Drvar i javnih ustanova stižu odgovori iz federalne Vlade koji su, kako kaže, najmanje pozitivni.
“Nažalost, moram da konstatujem da su oni u najmanjem broju slučajeva pozitivno riješeni. Ono što Srbi povratnici i naše opštine dobijaju od FBiH mjeri se kašičicom”, rekla je Runićeva i dodala da je poznato da Vlada FBiH još nije konstituisana, te da, kako kaže, nije raspisan nijedan javni poziv.
Novinska agencija Republike Srpske – SRNA objavila je početkom aprila da je Titova pećina u Drvaru zatvorena za turiste do daljeg jer je odron uništio drvenu baraku.
Na pitanje Srne da li će Vlada FBiH pomoći sanaciju Titove pećine, iz federalnog Ministarstva kulture i sporta preporučeno je Novinskoj agenciji Republike Srpske da aplicira za projekat sanacije ove pećine.
Titova pećina, koja se nalazi u Spomen-kompleksu “25. maj 1944”, jedan je od glavnih izvora prihoda ove opštine, koja je nakon odrona bila primorana da je zatvori radi bezbjednosti turista.
Do odrona koji je oštetio pećinu došlo je nakon višemjesečnih padavina, zbog kojih je na području opštine krajem januara proglašeno stanje elementarne nepogode.
Titovu pećinu, nakon posljedenjeg rata u BiH godišnje posjeti od 5.000 do 10.000 turista.
Do posljednjeg rata Titovu pećinu i Memorijalni kompleks “25. maj” godišnje je posjećivalo i do 200.000 turista, a ova destinacija nekada je predstavljala nezaobilazni dio mnogih učeničkih izleta, ekskurzija i turističkih tura kroz Jugoslaviju.
Titova pećina obnovljena je i otvorena za turiste 2006. godine, a Memorijalni kompleks sa Muzejom “25. maj” 2009. godine, kada je obilježeno 65 godina od neuspjelog njemačkog desanta na Drvar u Drugom svjetskom ratu.