Foto: Milica Vučković

Zahteva se objektivno izveštavanje o svim aferama koje se tiču vlasti, ali i opozicije. Navodeći da su svesni činjenice da nema potrebe da objašnjavaju šta znači profesionalno i objektivno novinarstvo, i da nemaju nameru da se bave uređivačkom politikom, potpisnici zahteva su precizno naveli šta očekuju od RTS.

U prilog tome govori zahtev akademske zajednice, čiju sadržinu prenosimo u celosti-

– U vremenu u kome je naše društvo rastrzano mnogobrojnim aferama koje ozbiljno podrivaju temelje države i imaju potencijal da ugroze naš neophodan napredak na putu ka civilizovanom svetu, zahtevamo od vas da pod hitno obezbedite objektivno izveštavanje RTS-a o svim aktuelnim i akutnim problemima u političkoj i društvenoj sferi.

Zahtevi koje je akademska zajednica predala RTS-u, Foto: Predrag Đukanović

Svesni činjenica da nema potrebe objašnjavati šta znači profesionalno i objektivno novinarstvo, i bez intencije da se bavimo uređivačkom politikom, smatramo neophodnim da precizno navedemo šta očekujemo od RTS. Naime, tražimo da se u udarnim terminima i u svim informativnim emisijama na objektivan način razmatraju sve afere – od afera Krušik, Jovanjica, Beograd na vodi, rušenja u Savamali, rampe u Doljevcima, tetke iz Kanade, plagiranih i falsifikovanih diploma i doktorata i ekološke katastrofe, pa do afera “Đilasovih miliona” i odnosa Boška Obradovića prema Ljotićevoj ideologiji, ali i sve druge postojeće i buduće afere koje se pre svega vezuju za stranke na vlasti, ali i za one u opoziciji.
Tražimo da se u udarnim terminima i u svim informativnim emisijama na objektivan način razmatraju sve afere – od afera Krušik, Jovanjica, Beograd na vodi, rušenja u Savamali, rampe u Doljevcima, tetke iz Kanade, plagiranih i falsifikovanih diploma i doktorata i ekološke katastrofe, pa do afera “Đilasovih miliona” i odnosa Boška Obradovića prema Ljotićevoj ideologiji,

Pod objektivnim pristupom u izveštavanju podrazumevamo to da se obezbedi mogućnost ravnopravnog nastupa svih relevantnih strana i aktera, a koji bi mogli da neometano i bez cenzure da iznesu svoje argumente i mišljenja, kao i to da se na uvid građanima daju detaljini prikazi dokumenata koji potkrepljuju njihove stavove. Pored toga, tražimo izbalansirano prisustvo u programu relevantnih političkih činilaca i aktera u društvu, kako u okviru izveštaja o njihovom radu u informativnim emisijama, tako i u okviru živih programa, gde bi u formi otvorene debate iznosili svoje stavove. Smatramo neophodnim i to da izveštavanje o radu svih institucija bude korektno, objektivno, ali i kritičko, bez njihovog propagandnog pristupa, ma o kojoj instituciji ili političkoj opciji se radilo.

Radio televizija Srbije mora da bude uzor objektivnog novinarstva koje građanima Srbije zaista omogućava da saznaju pravu i potpunu istinu o svim bitnim pitanjima, pojavama i problemima u društvu. Uvid u tačno stanje stvari može da ima samo blagotvorno dejstvo na razvoj našeg društva i države, a to je ono za šta se, nadamo se iskreno, svi zalažemo.

Foto: Milica Vučković
Foto: Milica Vučković

Kao konretan dokaz toga da ste odlučili da transformišete RTS u istinski javni servis svih građana, očekujemo uvođenje nove emisije debatnog karaktera o temama koje najviše potresaju javnost i uz učešće relevantnih aktera, podrazumevajući da će se ova emisija nadalje redovno nalaziti u okviru vašeg Prvog programa. Nije od presudnog značaja koju ćete aferu prvo obraditi, ali jeste ključno da uz emisiju, koja bi bila emitovana u udarnom terminu na Prvom programu, budu prisutni svi relevantni akteri.

Naglašavamo još jednom da je objektivno izveštavanje nužno za formiranje zrelog stava građana o društvu u kom žive, zbog čega očekujemo da promenite pristup u svojim informativnim emisijama. Demokratska uloga medija ostvaruje se tako što građanima pruža informacije neophopdne za učešće u demokratskim procesima i demokratsku kontrolu najodgovornijih – donosilaca odluka.

Foto: Milica Vučković
Foto: Milica Vučković

Duboko verujemo da se u civilizovanom svetu ovo što tražimo do vas podrazumeva kao elementarna tekovina društvenog razvoja. Verujemo da ovaj zahtev, bar deklarativno, podržavaju sve političke stranke i sve građanske incijative, i da za njihovo ispunjenje nisu potrebni bilo kakvi specijalni tehnički uslovi ili novi kadrovi na vašoj i našoj televiziji. Stoga smatramo da ne postoje ni razlog ni opravdanje za neispunjenje ovog zahteva. Naprotiv, neispunjenjem zahteva da građane Srbije informišete na objektivan način, kako to nalaže vaša struka, pokazali biste da je vaš cilj nešto drugo – manipulacija javnim mnjenjem. Umesto da budete informativni servis, nastavili biste da radite protiv interesa građana i njihovog prava da znaju pravu i potpunu istinu i svim bitnim društvenim pitanjima – navodi se u zahtevu koji je predat rukovodstvu RTS

O predatim zahtevima na adresu RTS-a sud je za Direktno.rs dao i Slobodan Prvanović, potpisnik zahteva.

– Kao što svi znamo, RTS već duži period ne ispunjava zakonsku obavezu da profesionalno i istinito informiše građane o svim aktuelnim problemima. To naravno traje već duži period i smatramo da je naša obaveza kao akademske zajednice i intelektualne sfere u društvu da se stavimo u službu građana Srbije, da pokrenemo inicijativu, da pokušamo da omogućimo građanima da budu na korektan način informisani o svim problemima i pitanjima. Incijativu smo započeli prošle nedelje, skupili smo 144 potpisa saglasnosti naših kolega, stavili smo tu peticiji i na internet. Ona se može naći na sajtu peticije.online i taj naš zahtev mogu da podrže svi građani koji su nezadovoljni načinom rada RTS.Radimo na tome da na istiniti i objektivni način RTS obrađuje sve aktuelne i akutne probleme u našem društvu, a što se reakcije tiče, pre svega tražim da se sve stranke izjasne o našem zahtevu, da vidimo da li ga podržavaju ili ne. A kada vidimo ko to ne podržava objektivno izveštavanje Radio-televizije Srbije, znaćemo u čijem interesu radi RTS – rekao je Prvanović

Prvanović ističe i šta je cilj akademske zajednice.

– Radimo na tome da na istiniti i objektivni način RTS obrađuje sve aktuelne i akutne probleme u našem društvu, a što se reakcije tiče, pre svega tražim da se sve stranke izjasne o našem zahtevu, da vidimo da li ga podržavaju ili ne. A kada vidimo ko to ne podržava objektivno izveštavanje RTS, znaćemo u čijem interesu radi RTS. Ukoliko bi se desilo da nas sve političke stranke podrže, to bi značilo da se RTS odmetnuo od celokupnog našeg društva. Naravno, pre svega pozivam zaposlene na RTS da oni kažu i pokažu šta misle o našem zahtevu i da krenu da objektivno i istinito informišu građane. Da li će se to desiti, ostaje da vidimo.

Potpisnik zahteva se ne plaši reakcije javnosti nakon predatih zahteva, s obzirom na to da je nekada bilo reči osude, budući da su akademsku zajednicu pojedinci nazivali “lažnom elitom”.

– Šta su neki radili, to njima služi na čast. Videćemo šta će biti, nema razloga za strah, svim strankama bi trebalo da bude u interesu da građani Srbije budu blagovremeno i istinito informisani. Nadam se da neće niko imati neke posledice, lično ih ne očekujem – zaključio je Prvanović za Direktno.rs.