Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

„Grenel se raduje sledećoj raspravi o dijalogu (Beograda i Prištine) čim bude utvrđen sastav vlade (Kosova)“, rekao je Kastin za Radio Slobodna Evropa.

Nemačka agencija DPA javila je ranije danas da će se Grenel za nekoliko nedelja povući s pozicije ambasadora SAD u Nemačkoj.

Grenel je potom to potvrdio na Tviteru, prenoseći objavu novinara Dejli vajera Rajana Savedre s vešću o njegovom povlačenju s mesta ambasadora u Berlinu, uz komentar „tačno“.

Američki diplomata je do sada obavljao i dužnost direktora nacionalnih obaveštajnih službi u Vašingtonu. Senat Kongresa SAD ove nedelje je na tu poziciju postavio republikanskog kongresmena Džona Retklifa.

Nemačka agencija DPA javila je da će Grenela na mestu ambasadora u Berlinu zameniti vršilac dužnosti zamenika ambasadora Robin Kvinvil.

Grenel je u oktobru 2019. imenovan za specijalnog izaslanika predsednika SAD Donalda Trampa za pregovore Srbije i Kosova.

Ta odluka bila je iznenađujuća, pošto je krajem avgusta 2019. diplomata Metju Palmer imenovan za specijalnog izaslanika američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan.

Grenel je početkom 2020. godine izdejstvovao da predstavnici Srbije i Kosova potpišu tri pisma o namerama, za obnovu železničkog, avionskog i drumskog saobraćaja.