Nakon posljednjeg razgovora američkog predsjednika Donalda Trumpa i njemačke kancelarke Angele Merkel objavljeno je kako je jedna od tema bio i Zapadni Balkan. Merkel je upozorila kako bi neka nova crtanja granica izazvala probleme u ovom dijelu Evrope.

Na pitanje televizije N1 da li je moguće povezivanja rješavanja kosovskog problema sa Bosnom i Hercegovinom, kako se već duže vremena govori u ovdašnjoj javnosti, iz američke ambasade su poručili da ne postoji nikakva paralela između Kosova i RS-a, te da je ovaj entitet sastavni dio BiH, bez mogućnosti da se otcijepi.

“Stav Vlade SAD-a po ovom pitanju je jasan. Kao što smo do sada više puta ponovili, ne postoje paralele između Republike Srpske i Kosova. BiH je bila suverena i međunarodno priznata država i prije Dejtonskog sporazuma.

Sjedinjene Američke Države i ostale članice međunarodne zajednice su u potpunosti posvećene suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine. Republika Srpska i Federacija BiH su osnovni elementi unutarnje političke organizacije Bosne i Hercegovine.

Kao što je dobro poznato, Dejtonski mirovni sporazum i Ustav Bosne i Hercegovine ne daju pravo bilo kojem od dva entiteta da se otcijepi od BiH. Postojanje ova dva entiteta je u potpunosti ovisno o postojanju BiH”,navedeno je iz Ambasade SAD-a.