Foto: The Telegraph

Film je urađen po istinitoj priči i govori o odnosu afromaeričkog klasičnog i džez pijaniste Dona Širlija i njegovog vozača i tjelohranitelja Tonija Valelonga. Radnja je smještena šezdesetih godina prošlog vijeka u Americi.

Oskara za najbolju mušku ulogu dobio je Rami Malek, američki glumac egipatskog koptskog porijekla, za ulogu Fredija Merkjurija pjevača grupe “Kvin” u filmu “Boemska rapsodija”.

Britanska glumica Olivija Kolman dobila je Oskara za najbolju žensku glavnu ulogu u filmu “Miljenica” za ulogu britanske kraljice Ane. Iako je film imao deset nominacija ovo je njegov jedini Oskar.

Alfonso Kuaron najbolji je režiser, a njegov meksički Film “Roma” najbolji je film neengleskog govornog područja, a Oskara je dobio i za najbolju fotografiju.

Redžina King dobila je Oskara za najbolju žensku sporednu ulogu u filmu “Kada bi ulica Bil mogla da govori”, a Maharšala Ali za najbolju mušku sporednu ulogu u filmu “Zelena knjiga”. To je njegov drugi Oskar. film “Zelena knjiga” je trećeg Oskara dobio i za najbolji orginalni scenario.

Lejdi Gaga dobila je Oskara za najbolju originalnu pjesmu, i to je jedini Oskar za film “Zvijezda je rođena” koji je imao ukupno šest nominacija.