Osman Mehmedagić sutra će, iz direktorske fotelje prvog bh. obavještajca, na optuženičku klupu. S njim i Muhamed Pekić. Nakratko – tek sat ili dva – dok tužalac i advokati obrazlože razloge ZA i PROTIV udaljavanja iz Agencije. Optuženi su zbog višestruke zloupotrebe službenog položaja i ovlašćenja, resursa i kapaciteta OBE. Prekršili su zakonom utvrđene procedure i službene radnje, ustavnu i konvencijsku nepovredivost pismene i poštanske komunikacije. Privatne i lične interese kvalifikovali kao “prijetnju po državnu bezbjednost“. Previše optužujućih nedjela, da i prije sudske odluke napuste funkcije!

– Zakon o OBA je vrlo decidan i kaže da je razlog za razrješenje direktora i zamjenika ukoliko se protiv njih pokrene krivični postupak zbog zloupotrebe položaja i odavanja službene tajne – naveo je Nermin Nikšić iz Komisije za nadzor nad radom OBA.

Krivični postupak i zvanično pokrenut 4. novembra – potvrđivanjem optužnice. No, Mehmedagić nije razriješen. Po tajnim podacima i dalje upravlja “operacijama”, određuje stepen tajnosti informacija, koje povremeno završe i kod novinara… I naočigled javnosti nastavlja da krši još jedan zakon – onaj o zaštiti tajnih podataka.

“Bezbjednosna prijetnja zbog koje se odbija izdavanje dozvole za pristup tajnim podacima je vođenje postupka zbog krivičnih djela za koje se mogu izreći zatvorske kazne u trajanju od najmanje tri mjeseca”, član 59 Zakona o zaštiti tajnih podataka BiH.

Krivični zakon BiH propisuje da je za svako pojedinačno djelo, za koja se terete, zaprijećena zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina. Uzalud zakoni propisuju norme – kad za Mehmedagića i Pekića ne važe. Јer, da je drugačije, već 4. novembra postali bi bivši vlasnici dozvola za pristup tajnim podacima. Nadležna Komisija ne reaguje. I ne čudi, jer upravo je Mehmedagić za člana, nezakonito, “progurao” penzionera OBE Murisa Druškića. A uz pomoć ministra bezbjednosti Selme Cikotića i Ismaila Sarića. Sada Sarić i Druškić, “čuvaju” bezbjednosne dozvole “najškolovanijem direktoru” i njegovom poštanskom “kuriru”, a Tužilaštvo istražuje nezakonitosti u predmetu “Komisija”. Odranije je i Mehmedagićev neizvjestan “obrazovni put” bio na radaru tužilaca. Spominjan je i u SDA-ovoj stranačkoj aferi “Asim i drugovi”. I dok iz Tužilaštva poručuju – ima dokaza i biće još optužnica, Sredoje Nović podsjeća da su raniji optuženici iskusili sve spomenute zakonske odredbe. A neki, poput Bakira Dautbašića, još nisu vraćeni na posao – uprkos naredbama Suda.

– Pored toga što će se voditi krivični postupak to je jedna dimenzija onda postoji i apsolutna moralna odgovornost da se kaže hvala, doviđenja, ja više ne mogu da vodim tu Agenciju – naveo je Sredoje Nović, član Parlamentarne komisije za nadzor nad radom OBA.

Moralnu odgovornost vlasnika sumnjivih fakultetskih papira koje je “prekrio” državnom tajnom, teško je očekivati. Ostaje ona zakonska! Prihvati li sud predložene mjere zabrane, Mehmedagić i Pekić imaju rok od tri dana za žalbu Apelacionom vijeću. Odbije li vijeće potencijalnu žalbu – uslijediće razrješenje. Ako nadjačaju stranački i pravosudni “pokrovitelji”, Mehmedagić i Pekić mjesecima će se “šetkati” od optuženičke klupe, do direktorske i šefovske fotelje.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime