“Danas imenujući jednu ulicu njegovim imenom (Teodoru Herclu) učvršćujemo duboku vezu izmedju Zemuna i Jerusalima, izmedju Srbije i Izraela”, rekao je Rivlin na ceremoniji imenovanja ulice u Zemunu po idejnom ocu Izraela Teodoru Herclu.

On je rekao da se imenovanjem ulice po Herclu pokazuje svakom detetu da se snovi ostvaruju.

“I ovim činom svakom detetu želimo da pokažemo da se snovi ostvaruju i da svaki čovek može da bude neko ko će promeniti svet. ‘Ako nešto želiš, onda to više nije san’, napisao je Hercl u svojoj knjizi ‘Stara zemlja, nova zemlja'”, rekao je Rivilin.

On je rekao da je imenovanje ulice istorijski momenat koji dva naroda slave zajedno i svoje izlaganje završio rečima: “Bog vas blagoslovio”.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je srpsko i jevrejsko prijateljstvo staro i iskreno i podsetio da je Srbija 1917. godina prva podržala Balforovu deklaraciju i osnivanje jevrejske države.

“Dugo smo već prijatelji sa vrlo sličim snovima, sličnim jezivim tragedija, svetim mestima koja bismo napuštali da bi ona živela u nama i sa istim težnjama da budemo svoj na svome, nezavisni i da imamo prava”, rekao je Vučić.

On je rekao i da ni jedan predsednik u Jasenovcu u poslednjih 30 godina nije tako dobro govorio kao Rivlin i istakao da zajednički neće dozvoliti da “nam zatru istinu i sklanjuju i udaljavaju što je naša prošlost istorija i naša bol”.

“Naš zadatak je da sprečimo sve one koji bi tako nešto da ponove u istoriji”, istakao je Vučić.

On je kazao i da je u vreme kada je Teodro Herc svojim idejama postavljao temelje današnjeg Izraela suočavao sa onim sa čim se danas Srbija suočavao, tražeći svoja prava u svetu.

Vučić je da je ubedjen da “ćemo moći veoma brzo da konastujemo da imamo snažnu slobodnu nezavisnu i u svemu definisanu Srbiju”.

Skupština grada Beograda 23. jula jednoglasno je odlučila da zemunska ulica Prilaz bude nazvana po Teodoru Herclu, na predlog ambasade Izraela.

Hercl je bio austrougarski novinar i pisac jevrejskog porekla i idejni otac modernog Izraela. Rodjen je u Budimpešti 1878. godine. Studirao je u Beču, gde je stekao zvanje doktora pravnih nauka. Knjigu “Država Jevreja” objavio je 1896. godine.

U inicijativi ambasade Izraela za imenovanje ulice navodi se da je Herclovo poreklo vezano za Zemun, gde su živeli članovi njegove porodice, a njegovi baba i deda sahranjeni na Jevrejskom groblju.