Najviši zvaničnik Stejt departmenta zadužen za Balkan je govorio o usponima i padovima u odnosima Srbije i SAD kroz istoriju i istakao da će SAD stajati uz Srbiju kao partner i prijatelj dok ispunjava svoje ciljeve – članstvo u EU i sprovođenje reformi.

„SAD cene partnerstvo sa Srbijom i delimo viziju demokratske Srbije sa razvijenom ekonomijom, koja je u miru sa susedima i u potpunosti integrisana u Evropu. Normalizacija odnosa sa Kosovom je važna za ostvarenje svih ovih ciljeva. Ohrabruje nas što su Srbija i Kosovo nedavno potpisali pismo o namerama da se obnovi let između Beograda i Prištine, da osiguraju da granice povezuju, a ne dele. Ovo je praktični potez koji će obezbediti investicije, turizam, komercijalne i ljudske veze. Takođe se radi i na obnovi železničkog saobraćaja. Kao što rekoh Riku Grenelu – imate avione, vozove, šta je sledeće?”

Riker je istakao da Amerika ostaje snažno posvećena regionu.

„Kada je ambasdor Ričard Grenel imenovan za specijalnog izaslanika Bele kuće, a moj zamenik Metju Palmer za specijalnog izaslanika državnog sekretara, pokazali smo još jednom da je za američku diplomatiju to prioritet“, rekao je Riker koji je svoj govor završio na srpskom.

“Čestitam vam Dan državnosti i želim sve najbolje vama narodu Srbuije, verujem da je pred nama još mnogo godina plodnih saradnje i prijateljstva, Hvala.”

Ambasador Srbije u SAD Đerđ Matković potvrdio je da je imenovanje Palmera i Grenela protumačeno kao snažan izraz američke podrške. On je za Glas Amerike rekao da rešavanje pitanja Kosova ostaje najveći izazov u odnosima Srbije i SAD.

„Srećom, mi smo sa SAD postigli jedan veliki napredak u smislu njihovog razumevanja da to pitanje mora da se reši na obostrano zadovoljstvo ili da obe strane budu podjednako nezadovoljne. Znači, kompromisno rešenje je prava stvar. Mi da bismo postali članovi EU moramo da postignemo normalizaciju odnosa sa Kosovom i mi radimo sa SAD veoma intezivnno na tome. Mislim da smo postigli jedan napredak,ali ima još dosta da se radi i to ostaje jedan od najvećih izazova…I mislm da su oni, ne samo zbog svojih interesa, već i zbog regiona, da bi se postigli mir i stabilnost, veoma zainteresovani da se to reši.“

Amerika i Srbija dobro sarađuju na nivou vojski i policija, a ekonomska saradnja – iako je u porastu – nije još dostigla pun potencijal, rekao je srpski ambasador u SAD.

Da bi to moglo da se promeni, nagovestio je potpredsedavajući srpskog kokusa u Kongresu, demokratski kongresmen iz Mizurija Emanuel Kliver.

“Mislim da su se odnosi poboljšali, ali da ima još posla da se obavi da bi se osnažila veza. Delegacije iZ SAD, a posebno biznismeni koji bi bili zainteresaovan da šire posao u Srbiji, treba da počnu to i da razmatraju. Sad radim na tome da formiram delegaciju biznismena iz Kaznas Sitija i da ih povedem u Srbiju. U mom distriktu su sedišta mobilnog operatera Sprint, kompanije za izradu čestitki Hallmark Cards, agencije za prijavu poreza H&R Block. Ja se nadam da ćemo u narednih nekoliko godina ostvariti bliskost kao sa drugim našim prijateljima.”

Kliver kaže da bi poseta biznismena Srbiji mogla da se dogodi krajem leta ove godine, u periodu između primarnih izbora u Demokratskoj stranci i predsedničkih izbora u novembru u SAD.

Na prijemu u Kongresnoj biblioteci, koji je organizovala ambasada Srbije u SAD, bili su i predsedavajući srpskog kokusa u Kongresu Stiv Stajvers, pomoćnika američkog državnog sekretar za obrazovanje i kulturu Meri Rojs, bivši američki ambasador u Srbiji Kajl Skot, brojne diplomate, predstavnici nevladinih i međunarodnih organizacija.