БАЊАЛУКА, 13. ФЕБРАУРА /СРНА/ - Вршилац дужности директора Републичког секретаријата за расељена лица и миграције Драган Штрбац разговарао је са предсједником Савеза општинских удружења избјеглица и расељених лица Републике Српске Игњатом Симићем о положају Срба у Федерацији БиХ који се суочавају са проблемом регистрацији непокретности у том ентитету.

Štrbac je danas u Banjaluci istakao da je privatna imovina neprikosnovena, te da je jedno od osnovnih ljudskih prava vlasnicima imovine omogućiti uknjiženje nekretnina, saopšteno je iz resornog ministarstva.

On je rekao da Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije, u skladu sa novim Zakonom o republičkoj upravi, nastavlja realizaciju svih aktivnosti koje je ranije obavljalo Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske, a samim tim i dužnosti iz Protokola o saradnji kojim su formirane kancelarije za pružanje stručne pravne pomoći za registraciju nepokretnosti u FBiH.

On je podsjetio da kancelarije postoje u Bijeljini, Zvorniku, Nevesinju, Istočnom Novom Sarajevu, Mrkonjić Gradu i Banjaluci, te apelovao da se građani, koji posjeduju imovinu u FBiH, jave u jednu od kancelarija, kako bi dobili pravnu pomoć za registraciju nekretnina.

Simić je Štrpca upoznao o problemima sa kojima se suočavaju Srbi u FBiH, te o aktivnostima Saveza udruženja na pružanju pomoći povratnicima i raseljenim licima.

On je rekao da bi bilo dobro da postoji reciprocitet po pitanju ostvarenja prava povratnika u entitetima, te da bi Srbi u FBiH bili i više nego zadovoljni kada bi imali uslove koje imaju hrvatski i bošnjački povratnici na u Republici Srpskoj.

Sagovornici su saglasni da je u predstojećem periodu potrebno nastaviti dosadašnju uspješnu saradnju, kako bi bili obezbijeđeni što bolji uslovi za srpske povratnike u FBiH.