Foto: RTRS

“Dejtonski sporazum je zaustavio krvavi rat i donio mir i do danas je najčvršći temelj koji štiti ustavnu poziciju Republike Srpske i interese srpskog narod u BiH. U ovako složenim političkim okolnostima u BiH, Republika Srpska svoju budućnost, stabilnost i prosperitet može da gradi samo na čvrstom dejtonskom temelju. Zato su najviše institucije Republike odlučne u odbrani Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao temelja opstanka i daljeg jačanja Srpske”, naglasio je Čubrilović u izjavi za Srnu.

Predsjednik Narodne skupštine istakao je da je za Republiku Srpsku Dejtonski sporazum trajna, pravna i politička kategorija, što je nedvosmileno potvrđeno nedavno usvojenim Zaključcima parlamenta u vezi sa Informacijom o neustavnoj u
transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava Republike Srpske.

“Jasno smo poručili da Narodna skupština odbacuje sve akte koji su protivustavni i koji krše Dejtonskim sporazum. Nastavićemo odlučno da štitimo ustavno načelo prema kojem je BiH nastala Dejtonskim sporazumom i prema kojem je sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH i Brčko distrikta. Sve što nije u skladu sa ovim načelom dovodi do rušenja BiH i ugrožava mir i stabilnost”, naveo je predsjednik Čubrilović.

On je rekao da je potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma potvrđen kontinuitet i međunarodno-pravni subjektivitet Republike Srpske i da Republika Srpska neće dozvoliti nikakvu nadogradnju “Dejtona”, niti bilo kakvu ustavnu reformu u BiH, jer čvrsto stoji iza toga da je Dejtonski sporazum dovoljan okvir za ravnopravnost i razvoj i Republike Srpske i BiH.

“Republika Srpska nikada neće dozvoliti nikakvu nasilnu promjenu dejtonskog uređenja BiH uprkos stalnim napadima na dejtonsku strukturu koja počiva na
najvažnijim principima – potpunom uvažavanju ustavne pozicije Republike Srpske,
njenih nadležnosti i teritorije i ravnopravnosti sva tri konstitutivna i ostalih naroda u BiH”, poručio je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Sutra se navršavaju 24 godine od kada je u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.

Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa.

Dejtonski sporazum zvanično je potpisan 14. decembra 1995. godine u Jelisejskoj palati u Parizu.