“Zbog toga je važno da se svake godine kroz manifestaciju Dani Republike Srpske u Srbiji, kao i kroz druge manifestacije i aktivnosti, produbljuje kulturna, umjetnička, naučna, privredna, obrazovna, sportska i svaka druga saradnja između dvije srpske države”, naveo je Linta.

Linta, koji je i predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu, naglasio je u pisanoj izjavi za medije povodom Dana Republike Srpske u Srbiji da stalno jačanje kulturnog i duhovnog jedinstva srpskog naroda bez obzira na postojeće granice, treba da bude jedan od strateških ciljeva.

“S druge strane, ne smijemo nikada da zaboravimo da je sa područja današnje Hrvatske i Federacije BiH tokom devedesetih godina prošlog vijeka protjerano više od milion Srba od strane hrvatskih i bošnjačkih vojnih i paravojnih formacija”, naveo je Linta.

On je zaključio da Srbija i Srpska trebaju još snažnije i aktivnije da se bore za opstanak preostalih Srba u Hrvatskoj i Federaciji BiH, kao i za poštovanje ljudskih prava protjeranih Srba i drugih oštećenih građana.