Ovom prilikom Dodik je posjetio i štand ruske firme Rostek.

Dodik je najavio da će Republika Srpska nastaviti da ulaže i pomaže svoju namjensku industriju.

On je tokom posjete izlagačima iz Republike Srpske naveo da je potrebna pomoć države, koja neće izostati, kao i da Republika Srpska ima pravo i hoće da podrži svoju namjensku industriju.

– Danas proizvodnja i promet naoružanja su, očigledno, u snažnom porastu, što govori o tome da je osjećaj nestabilnosti u značajnom dijelu svijeta visok, što produkuje zahtjeve za novim borbenim sredstivma, oružjem i municijom – rekao je Dodik.

On je istakao da je s te komercijalne strane veoma važno da se Republika Srpska pojavljuje kao prepoznatljiv izvoznik vojne opreme i naoružanja.

Dodik, koji je na Beogradskom sajmu posjetio štand Tehničkog remonta Bratunac, rekao je da je veoma važano što postoji takva kompanija u Srpskoj u uslovima kada je međunarodni faktor demontirao namjensku industriju u Srpskoj, a u Federaciji BiH ostavio više od 10 firmi koje se bave proizvodnjom vojne opreme i naoružanja.

– Apsolutno je važno da se i kod nas na neki način održi tradicija. Poznato je da je TRB imao internacionalni značaj u bivšoj Јugoslaviji i zahvaljujem se njegovom timu što su uspjeli da rehabilituju značajan dio proizvodnje i uspješno se pojavljuju na sajmovima ovog tipa – rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, osim te činjenice, važno je da ova kompanija u Bratuncu zapošljava nekoliko stotina ljudi, a ima i namjeru da osvoji i neke nove proizvodnje, od kojih će jedna biti locirana u okolini Banjaluke.

– Tako da će, vjerovatno, na nekom sljedećem sajmu biti prezentovani proizvodi te nove fabrike – rekao je Dodik.

On je čestitao i TRB i Vazduhoplovnom zavodu Orao, koja, takođe, izlaže na sajmu naoružanja u Beogradu, zato što su istrajni i zato što osvajaju strana tržišta.

– Naš MUP je napravio ugovor za 10 vozila despot, razvijajući ovaj proizvod zajedno sa TRB-om. Mislim da ćemo ići i dalje. Drago mi je što čujem da je značajan broj vozila, borbenih sredstava, prodat i u druge zemlje i da u tom pogledu sve to fino funkcioniše – istakao je Dodik.

Generalni direktor TRB-a Slaven Ristić zahvalio je Dodiku za podršku svaki put kada ova kompanija izlaže na sajmu naoružanja i prezentuje svoje proizvode i Republiku Srpsku.

– Svaki put nam da priliku da prezentujemo i firmu i našu politiku i našu budućnost, u suštini. Bez Republike Srpske i bez podrške Vlade i države, ovakvi projekti ne bi bili mogući – rekao je Ristić.Foto: RTRSFoto: RTRS

On je napomenuo da se TRB već sedam godina u kontinuitetu pojavljuje na svim međunarodnim sajmovima sa novim proizvodima, a danas predstavlja vozilo “despot” sa daljinsko-upravljivom borbenom stanicom najnovije generacije, kao i pištolj.

– Krupnim koracima idemo naprijed, zapošljavamo ljude, ali bez države bi to bilo nemoguće – dodao je Ristić.Foto: RTRSFoto: RTRS

Na ovogodišnjem jubilarnom sajmu učestvuju brojni renomirani proizvođači naoružanja i vojne opreme iz regiona i svijeta.

Deseti sajam naoružanja i vojne opreme Partner održava se u halama jedan i četiri i na otvorenom prostoru Beogradskog sajma, na površini od oko 26.000 metara kvadratnih izložbenog prostora.Foto: RTRSFoto: RTRS

Sajam je otvoren do četvrtka, 14. oktobra.