Na pitanje “Da li ste za ulazak u EU i NATO prihvatanjem dogovora Republike Makedonije i Republike Grčke?” građani mogu da se izjasne na 3.480 biračkih mjesta u 80 opština. Da bi referendum uspio, na njega treba da izađe 50 odsto upisanih birača, plus jedan, a pravo da glasa ima više od 1,8 miliona građana.

Glasačka mjesta su otvorena u 7.00 časova a Makedonci će moći da glasaju do 19.00 časova.

U birački spisak je upisano 1.806.337 građana.

Prema podacima sa 71 odsto biračkih mjesta, do 9.00 časova glasalo je 2,45 odsto birača, rekla je portparolka Državne izborne komisije Ljupka Gugučevska.

Ona je na konferenciji za novinare rekla da je svih 3.480 biračkih mjesta jutros otvoreno na vrijeme i da za prva dva i po sata glasanja na referendumu nisu registrovane nepravilnosti.

Do sada su podnesene tri žalbe zbog povrede biračkog prava, ali su sve tri odbačene kao neutemeljene.

Gotovo tri decenije od spora sa Grčkom, koja je kočila evroatlantske integracije Makedonije zbog imena, ta zemlja je na političkoj prekretnici, a referendum se odvija u atmosferi političkih podjela, koje je ovaj sporazum još više produbio.

Premijer Makedonije Zoran Zaev pozvao je na podršku, a predsjednik Đorđe Ivanov na bojkot referenduma.

Ankete pokazuju da je oko 80 odsto građana protiv promjene imena, ali dvosmisleno referendumsko pitanje i veliki pritisak zapadnih diplomata, prema mnogima, garantuju da će Makedonija uskoro postati Republika Sjeverna Makedonija.