Da biste ovog leta dobili popust u nekom od brojnih dubrovačkih restorana, kafića ili poslastičarnica dovoljno je bilo samo da – progovorite. Takozvani popust za domaće goste, koji je u odlazećoj letnjoj sezoni postao zaštitni znak Dubrovnika, ne odnosi se samo na Hrvate već i na turiste iz ostalih država sa prostora bivše SFRJ.

Jedan od njih je i Beograđanin Milan, koji je bio više nego prijatno iznenađen kada je dobio ceh za večeru u restoranu jednog dubrovačkog hotela.

„Kada su nam doneli račun, video sam da je obračunat i neki popust od 30 odsto. Bio sam zbunjen, pa sam pitao konobara o čemu je reč. Rekao mi je da u pitanju popust za sve goste koji pričaju na ‘našem‘, misleći pritom i na srpski“, prepričao je Milan za N1 razgovor sa konobarom.

Kaže da visina „popusta za domaće“ varira od lokala do lokala, a kreće se od 20 do čak 40 odsto, čime su, dodaje, prilično paprene cene u Dubrovniku postale koliko-toliko pristupačne.

„To da li ćete dobiti popust nekad zavisi i od konobara koji je u smeni. U principu, popust odobravaju svima koji pričaju na nekadašnjem srpskohrvatskom jeziku, a to znači i onima sa crnogorskim ili bosanskim akcentom. Svima koji su ‘naši‘, kako su mi rekli“, objasnio nam je Milan.

Slično iskustvo ovog leta doživela je i Beograđanka Ljubica, koja je jedan dan svog letovanja odvojila za obilazak Dubrovnika.

„Šetala sam sa porodicom dubrovačkim starim gradom, pa smo na tri različita mesta kupovali sladoled i sokove. I na svim računima je pisalo ‘popust 30 odsto‘. U prvi mah nam nije bilo jasno o čemu se tačno radi, ali nam je kasnije jedan od konobara objasnio da je reč o popustu za sve goste koji pričaju na hrvatskom, srpskom ili bilo kom jeziku koji se govori na prostoru bivše SFRJ“, ispričala je Ljubica.