– Kad je dobio pravosnažnu presudu trebalo ga je odmah zatvoriti, a ne pustiti da hoda godinu dana. Ljuta sam na Sud i Tužilaštvo BiH koji su mu dozvolili da pobjegne – poručila je Živković Rajilić.

Dekan banjalučkog Fakulteta za bezbjednost i zaštitu Slobodan Župljanin smatra da “nećemo uskoro vidjeti Mahmuljina privedenog na izdržavanje kazne jer to je projekat koji je unaprijed pripremljen”.

– Nije on otišao u Tursku tek tako. Postojala je ozbiljna namjera da mu se pomogne da izbjegne izdržavanje kazne. Nisam optimista da će uskoro biti priveden – naglasio je Župljanin.

Onog momenta kada je Mahmuljin napustio teritoriju BiH ja sam tada rekao da se nikada neće ni vratiti, izjavio je predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić.

– Nažalost, ispostavilo se kao tačno. Izgleda da nikada neće odslužiti mizernu kaznu. Po nama je trebalo da dobije doživotnu robiju za ono što je uradio. Očigledno je imao spregu političkog rukovodstva Sarajeva i pravosudnih institucija BIH koji se bave procesuiranjem lica opruženih za ratne zločine. Doživjeli smo i mi Srbi da neko iz reda Bošnjačkog naroda bude optužen i kada dočekamo, on ode na ljetovanje, sad već zimovanje – istakao je Ostojić.

Advokat Miodrag Stojanović ističe da crvena Interpolova potjernica za Mahmuljinom ne garantuje njegovo izručenje.

– Pravilo jeste da ukoliko se u bilo kojoj zemlji potpisnici Interpola locira ili pronađe lice koje je na potjernici, ulazi u proceduru ekstradicije, ali to podrazumijeva i određene protokole – kaže Stojanović.

Međutim, nije mu poznato da li BiH ima ugovor o ekstradiciji sa Turskom i da li možda Mahmuljin ima tursko državljanstvo.

Nekadašnji komandant Trećeg korpusa tzv. Armije RBiH Sakib Mahmuljin pravosnažno je osuđen na osam godina zatvora zbog zločina nad zarobljenim srpskim civilima, sanitetskim osobljem i vojnicima na području Ozrena i Vozuće 1995. godine. Umjesto u zatvor, Mahmuljin je napustio BiH i otišao u Tursku.

Јuče je objavljeno da je Interpol raspisao crvenu potjernicu za Mahmuljinom i da za njim tragaju 194 zemlje.