screenshot

“Sastaću se sa ljudima iz `Gasproma` i sa njima razgovarati o odvajanju kraka za Republiku Srpsku da bi doveli gas u Banjaluku iz ekonomskih i ekoloških interesa, kao i izgradnji gasne termoelektrane”, istakao je Dodik, koji je i srpski član Predsjedništva BiH.

On je naveo da će se sastati i sa ruskim ministrom inostranih poslova Sergejem Lavrovim, kao i sa gradonačelnikom Sankt Peterburga.

“Na poziv predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina, učestvovaću na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu kojem će prisustvovati i predsjednik Kine Si Đinping, kao i još neki lideri zemalja BRIKS-a i razgovaraću sa nekima od njih”, rekao je Dodik za ATV.

Govoreći o isteku njegovog prvog mandata na poziciji predsjedavajućeg Predsjedništv BiH, Dodik je naveo da su riješena pitanja u odnosima sa Turskom i dogovoreni važni projekti.

“Utvrđena je trasa auto-puta Beograd-Sarajevo. Turska će to podržati, isto kao što radi i u Srbiji. Sve je dogovoreno u vezi sa auto-putem i za dva mjeseca trebalo bi da riješimo imovinske odnose i krenemo sa gradnjom. I Srbija želi da pomogne u finansiranju dionice od mosta na rijeci Savi do Bijeljine, što nam sve olakšava. Situacija je obećavajuća, a /Redžep Tajip/ Erdogan će, nakon izbora u Istanbulu, doći ovdje kako bi bio pložen kamen temeljac za izgradnju mosta”, rekao je Dodik.

On je najavio i posjetu Mađarskoj u drugoj polovini juna gdje će razgovarati o mogućnosti da u Srpskoj bude otvoreno nekoliko proizvodnih preduzeća.

“Kao član Predsjedništva doprinio sam tome da dođe do većeg razumijevanja sa Evropskom komisijom na putu ka članstvu BiH u Evropskoj uniji, iako nismo uradili ono što je EU tražila od nas, nismo formirali vlast, riješili problem rominga i sertifikacije univerziteta”, kaže Dodik.

On je dodao da zbog neformiranja vlasti nije mogao pokrenuti neka važna pitanja, ali je urađeno više nego je uradilo prethodno Predsjedištvo BiH u prvih osam mjeseci mandata.

Govoreći o velikim projektima i strateškim pravcima djelovanja vlasti u Srpskoj, Dodik je istakao da Vlada nastavlja sa politikom izgradnje novih objekata, prije svega bolnice u Doboju, a uskoro bi trebalo da bude raspisan i tender za izgradnju bolnice u Zvorniku, čime bi bili završeni novi bolnički kapaciteti.

Prema njegovim riječima, ove godine biće započeta i izgradnja onkološkog instituta, koji Srpska do sada nije imala, a pokazala se potreba za njegovim postojanjem.

“Radi se o ulaganjima desetina miliona KM. Do jeseni će biti završena i kardiohirurgija u Banjaluci, za koju je već nabavljena najbolja oprema. U ovoj godini započećemo aktivnosti na uspostavljanju instituta za transplantaciju organa. Ostaju još sanacija Klinike za ginekologiju, internog odjeljenja, te izgradnja objekata Srednje medicinske škole i Medicinskog fakulteta na lokaciji Univerzitetskog kliničkog centra u Banjaluci”, naveo je Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a.

Prema njegovim riječima, Vlada se bavi pronatalitetnom politikom i samo u ovoj godini izdvojiće u tu svrhu 98 miliona KM po različitim osnovama – za subvencije kamatne stope za mlade i mlade bračne parove, besplatne udžbenike za osnovce, naknade za treće i četvrto dijete, pripremu djece pred polazak u školu, prevoz učenika, obezbjeđivanje asistenata za učenike sa smetnjama u razvoju, smještaj i ishranu učenika i studenata sve do fonda za liječenje djece u inostranstvu.

“U ovoj godini je za vantjelesnu oplodnju izdvojeno 2,5 miliona KM, za opremu za novorođenčad 2,6 miliona KM, a za materinski dodatak Srpska izdvaja 30,8 miliona KM godišnje. Za dječiji dodatak Vlada izdvaja godišnje 20 milona KM”, napomenuo je Dodik.

On je podsjetio da Vlada, da bi rasteretila privredu, refundira naknade za plate za porodiljsko odsustvo u iznosu od 39 miliona KM, kao i naknade za nezaposlene porodilje.

“Sada razmišljamo kako zainteresovati ljude da ostanu u Srpskoj. Radi se na strategiji i traže se sredstva da bi se stimulisali prvi poslovi mladih. Planiramo da u svim većim gradovima Srpske napravimo IT centre koji će dati mogućnost onima koji imaju sposobnosti, ali nemaju novca da za prve dvije ili tri godine dobiju besplatno na korištenje poslovni prostor da mogu formirati svoj biznis”, dodao je Dodik.

On je najavio da će Vlada za petnaestak dana predstaviti koncept izgradnje sistema banjskih centara u Republici Srpskoj, jer za te komplekse postoji značajno interesovanje sa stanovišta liječenja i turizma.

“U prvi mah izdvojićemo više od 60 miliona KM da bi bile unaprijeđene usluge u banjama Mlječanica, Dvorovi i Vilina vlas”, dodao je Dodik.

On je naglasio da se plate moraju povećavati i da se mora vratiti dostojanstvo radnicima.