“Na licu mjesta smo se uvjerili da je ploča razbijena na tri mjesta, pretpostavljamo čekićem. Policija iz Zavidovića obavila je uviđaj i sačinila zapisnik o ovom vandalskom događaju”, istakao je Lazić.

Lazić je naveo da je ovo uvreda za srpske žrtve rata i porodice poginulih i nestalih iz Republike Srpske jer su u ovom mudžahedinskom kampu na najsvirepiji način ubijeno 64 srpska vojnika i civila, od kojih je 20 tijela pronađeno bez glava.

“Ovo je četvrti slučaj skrnavljenja spomen-ploče poginulim Srbima na teritoriji FBiH. Za razliku od FBiH, u Republici Srpskoj Bošnjaci i Hrvati mogu slobodno postavljati spomen-ploče koje niko ne dira. Srbima u FBiH čak i ne dozvoljavaju da postave sve spomen-ploče”, istakao je Lazić.

On je rekao da se, od 64 nestala srpska vojnika i civila u Gostoviću, još traga za četiri nestala borca i civila.

U Crkvi Svetog Georgija u naselju Stog kod Vozuće juče su obilježene 23 godine od progona 1.920 srpskih porodica sa područja Vozuće, doline rijeke Krivaje i južnog Ozrena.

Srbi iz Vozuće protjerani su sa vijekovnih ognjišta u ofanzivi takozvane Armije BiH pod nazivom “Uragan” ili “Farz”.

Masovno stradanje Vozućana dogodilo se od 10. do 24. septembra 1995. godine, u ofanzivi u kojoj je učestvovalo 23.000 muslimanskih vojnika Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH i odreda “El mudžahedin”, kao i usljed bombardovanja NATO snaga.

Tada je spaljeno 30 srpskih sela, protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova, ubijeno 459 boraca Vojske Republike Srpske i civila, dok se za 129 još traga