foto: SRNA

Predsjednik Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske Dušan Sladojević istakao je da je Čiča Draža život posvetio razvoju demokratije, odbrani otadžbine od fašističkih agresora i strašnih ustaških pokolja u dijelu Podrinja, Birča i u zapadnim krajevima BiH, odnosno Republike Srpske.

Sladojević je naveo da je Čiča svojim životom dokazao da je iskreni rodoljub svog naroda i otadžbine i da je za Ravnogorski pokret izuzetno značajno obilježavanje ove godišnjice.

Predsjednik Ravnogorskog pokreta Višegrad Miro Jeremić podsjetio je da su ovaj istorijski događaj počeli obilježavati od građanskog rata.

“Odlučili smo da obnovimo sva sjećanja i sva stratišta jugoslovenske vojske u otadžbini gdje je bilo moguće i gdje je bilo podataka o stradanjima i istorijskim događajima”, rekao je Jeremić.

On je naglasio da dosta dokumenata, koji su otkiveni iz arhiva SAD, NJemačke, Engleske, Italije, govore da se mnogo lagalo i da je istina o Jugoslovenskoj vojsci u otadžbini, koja je tada bila legalna, sasvim drugačija.

“Jedan od glavnih ciljeva našeg pokreta je da riješimo unutrašnje srpsko pitanje postojanje jednog ili dva antifašistička pokreta”, objasnio je Jeremić.

Polaganje cvijeća na spomenik đeneralu Mihailoviću i obraćanje predstavnika Ravnogorskog pokreta u Dobrunskoj Rijeci najavljeno je u 12.00 časova.

Viši sud u Beogradu je 14. maja 2015. godine rehabilitovao Mihailovića i vratio mu građanska prava koja su mu bila oduzeta u političko-ideološkom procesu komunističkog režima 1946. godine.

Sud je tada poništio presudu kojom je Mihailović 15. jula 1946. godine bio osuđen na smrt, a dva dana kasnije strijeljan.

Američki predsjednik Hari Truman je 29. maja 1948. godine posthumno odlikovao đenerala Mihailovića najvišim savezničkim priznanjem – Ordenom legija zaslužnih prvog stepena. Mihailovića su odlikovali i francuski general Šarl de Gol, te poljski Vladislav Sikorski.