Prema njegovim riječima, “ovaj drski diplomata”, koji je povodom obilježavanja 27 godina od stradanja Bošnjaka u Srebrenici, poručio da je “pomirenje uvredljivo za sve žrtve”, a da su fotografije srpskih žrtava u Bratuncu “provokacija” – mora da bude pod restrikcijama nakon svega izrečenog.

– On je najveća uvreda sa kojom žrtve na svim stranama treba nakon toliko godina da se suoče. Pristojan, vaspitan, obrazovan čovek sebi nikada ne bi smeo da dozvoli da kaže nešto tako jezivo – rekao je Raković za Srnu.

Dodao je da Satlerova izjava pokazuje i jednu “divlju prirodu tog čovjeka”.

– Pristojan čovek ne bi smeo da izgovori ništa tako primitivno, ali s obzirom na to da je riječ o čoveku koji nema, očigledno, ni pristojno vaspitanje, a sasvim sam siguran ni obrazovanje, onda smo dobili jednu ovako sramotnu izjavu – rekao je Raković.

Kada je riječ o najavi Kristijana Šmita da će se angažovati na izmjeni školskog programa u vezi sa nastavnim programima istorije u Srpskoj i Federaciji BiH, Raković je rekao da je to gest arogancije i da Šmit nije kompetentan da govori o obrazovanju jer se njime nije bavio ni u Njemačkoj.

– Pošto se nije obrazovanjem bavio u Nemačkoj neće se time baviti ni u Republici Srpskoj – rekao je Raković.

Naglasio je da Šmit ima nerealne predstave o sebi.

– On je na tom mestu nelegalno, nelegitimno i očito je da ima jako izražene fantazije o tome kako bi on trebao da kreira budućnost Republike Srpske i Federacije BiH – ocijenio je Raković.

Rekao je da i Satlerova i Šmitova izjava treba da prodube podjelu u BiH, a da bi za Srbe u regionu najpravednije rješenje bilo da se ujedine u jednu državu.

– Mislim da je to u skladu sa evoprincipima i evropskim integracijama. Moj stav je da Srbija, Republika Srpska i Crna Gora treba da budu jedna država i to je jedino pravično rešenje – zaključio je Raković.

Satler je u tekstu na blogu ambasadora EU u BiH povodom obilježavanja dešavanja u Srebrenici napisao da “riječi kao što je pomirenje zvuče isprazno ili čak uvredljivo za žrtve”.