Neki su očigledno spremni na zastrašivanje i na to da pokvare sve što je dobro”, naglašava Rakić.

On je priče da je napadnut zbog loših međususjedskih odnosa ocijenio kao lošu poruku za sve ljude, posebno za one koji se vraćaju u bilo koji dio BiH.

Rakić kaže da bi možda više volio da je incident komšijski.

“Koliko trebate biti u svađi sa komšijom da bi on pucao na vas? Kakav to sukob treba da bude kada se nalazite na rijeci Savi, vozite se, uživate, a onda osoba puca iz vatrenog oružja u vašem smjeru, želeći da vas ubije? Šta mora biti u toj glavi? Komšijski odnosi, nacionalne tenzije.. Ne znam šta je u glavi tog čovjeka, ali neka policija uradi svoj posao, a onda neka tužilac okarakteriše ovaj slučaj”, navodi Rakić.

On je rekao da je napadač odavno poznat policiji i da je bio u zatvoru, te negodovao i protivio se kada je ranije rađen put da bi Rakići kroz svoje imanje došli do rijeke Save.

“Ovo nije pokušaj ubistva mene kao načelnika, već Borislava Rakića, mog bratića i dva prijatelja. Plašim se šta će se desiti kada ponovo poželim otići da obiđem imanje. Da li moram svaki put ići u pratnji nekoga i da imam svjedoke za ne daj Bože, jer je čovjek očigledno spreman da me ubije… Naravno da se bojim i svaki put kad budem išao zvaću federalnu policiju i obavijestiti ih o svom kretanju”, rekao je Rakić.

Motiv napada na Rakića još nije poznat, a osumnjičeni Amir Mehić nalazi se u Policijskoj upravi Odžak na ispitivanju, rekao je Srni policijski komesar MUP-a Posavskog kantona Marijan Mikić.

On je naveo da se sinoć u 19.20 časova Policijskoj upravi Odžak obratio načelnik opštine Vukosavlje i prijavio da je na rijeci Savi na njegovo plovilo pucano iz vatrenog oružja sa lokaliteta Dolaće u mjestu Gornji Svilaj, te da je to učinio Amir Mehić, njemu poznata osoba.

“Nemamo još utvrđen motiv, to će pokazati istraga. NJih dvojica se poznaju od ranije i imaju objekte u vikend naselju pored Save. Utvrđuje se da li su imali probleme od ranije”, rekao je policijski komesar.

Prema njegovim riječima, početne činjenice ne ukazuju na to da je riječ o napadu na povratnike Srbe, odnosno još ništa nije potvrđeno, niti demantovano i treba pričekati rezultate istrage.