Foto: andricevinstitut.org

Rukovodilac Odjeljenja za književnost Adrićevog instituta u Andrićgradu Aleksandra Vraneš saopštila je na konferenciji za novinare u Beogradu da je žiri, u sastavu članovi Muharem Bazdulj i Želidrag Nikčević i predsjednik Jovan Delić, nagradio Petrovića za cjelokupno prozno stvaralaštvo koje je doživjelo izuzetnu recepciju u zemlji i svijetu, kao i za knjigu kratke proze “Saveti za lakši život”.

Dopisni član SANU Jovan Delić rekao je da su knjige Gorana Petrovića, koji je autor jednog od kultnih romana “Opsada crkve Svetog Spasa” objavljene u 119 izdanja od čega 52 u prevodima na 13 svjetskih jezika, što potvrđuje da je on pisac koji pripada svjetskoj književnosti.

“Goran Petrović je, poput Ive Andrića, pripovijedajući o svome svijetu i njegovoj bližoj i daljoj istoriji, postao pisac koji priča univerzalne priče, a te priče je svijet prihvatio i prepoznao kao prilog svjetskoj književnoj baštini”, naglasio je Delić.

On je istakao da Rajko Petrov Nogo danas pripada najužem krugu najvećih živih srpskih pjesnika, a da je programskim i dosljednim spojem soneta i smrti obilježio istoriju osneta, pretvorivši izvorno, strogu ljubavnu pjesmu u pjesmu o smrti.

Pisac Želidrag Nikčević istakao je na konferenciji za novinare da Petrović i Nogo predstavljaju savremenu srpsku književnost u najboljem svjetlu, pokazujući da ta srpska basnoslovna tradicija ima danas žive nastavljače.

Nikčević je ocijenio da je njihovo djelo veoma blisko Andrićevom stvaralaštvu po kvalitetu, ozbiljnosti, predanosti poslu i plemenitoj težnji da svoje stvaralaštvo veže uz sudbinu svoga naroda.

On je posebno naglasio i povezanost laureata sa Republikom Srpskom, podsjećajući na to da je Nogina “lirska melodija ozvučena hercegovački”, ali i da Goran Petrović u “Opsadi crkve Svetog Spasa” ne samo direktno pominje Republiku Srpsku, nego je Srpska i neka vrsta poente romana.

“Kada onaj stari kraguj, koga više nema u prirodi, a za koga Petrović kaže da se posljednji put pominje samo u spisima despota Stefana Lazarevića, lebdi nebom Republike Srpske iznad Drine, a u susret mu hrle čelične formacije NATO aviona, to je jedna od izvanrednih slika u romanu koja je dostojna i Emira Kusturice i Ive Andrića i Gorana Petrovića”, rekao je Nikčević.

Zbog toga je, smatra Nikčević, “Velika nagrada – Ivo Andrić”, ne samo pravovremena, nego i plemenita i može da čini čast i Andrićevom institutu i piscima koji su je dobili.

Prestižna književna priznanja laureatima biće uručena 27. januara u Andrićevom institutu u Andrićgradu.

Velika književna nagrada “Ivo Andrić” ustanovljena je 2015. godine. Žiri koji dodjeljuje nagradu dužan je da tokom cijele kalendarske godine prati izdavačku djelatnost u Republici Srpskoj i Srbiji i da objektivno sagleda značaj ukupnog književnog stvaralaštva autora i pojedinačnog romansijerskog ostvarenja u tom periodu.

Nagrada se sastoji od Povelje i novčanog iznosa, a dodjeljuje se u dvije kategorije – za ukupno književno stvaralaštvo i za najbolje djelo objavljeno u protekloj godini.

Andrićev institut u Andrićgradu, na čijem čelu je proslavljeni svjetski reditelj Emir Kusturica, jedinstvena je ustanova kulture, nauke i obrazovanja, koja svojim radom objedinjuje nastojanja Srbije i Republike Srpske da u tim oblastima ostvare značajne rezultate.

Institut ima četiri odjeljenja – za književnost, jezik, istoriju i Odjeljenje film i medija.