“Proces traženja nestalih Srba na nivou BiH potpuno je zaustavljen jer se samo pronalaze bošnjačke žrtve, a namjerno zapostavljaju srpske. Zato se zalažemo da se ovaj proces vrati u nadležnost Republike Srpske”, rekla je Srni Rajilićeva, koja je prisustvovala obilježavanju Međunarodnog dana nestalih na Ozrenu kod Manastira Svetog Nikole.

Rajilićeva je istakla da je krajnje neprihvatljivo da srpske majke i danas, 23 godine od završetka rata, traže svoje najmilije, dok se u spomen-kosturnicama Republike Srpske i dalje nalazi 650 neidentifikovanih posmrtnih ostataka Srba.

Ona je navela da je Udruženje nezadovoljno radom Suda i Tužilaštva BiH u procesuiranju ratnih zločina počinjenih nad Srbima u proteklom ratu.

“Imala sam ranije sastanak sa predstavnicima Tužilaštva BiH u vezi sa slučajevima ratnih zločina nad Srbima na Ozrenu i Vozući, gdje je stradalo civilno stanovništvo, ali nema procesuiranja zločina. Sudi se samo Sakibu Mahmuljinu po komandnoj odgovornosti, ali nema procesuiranja onih koji su Srbima odsijecali glave”, napomenula je Rajilićeva.

Rajilićeva kaže da je upoznala Tužilaštvo BiH o slučaju zatvaranja sedam srpskih žena u jednom toru na Vozući tokom proteklog rata, nakon čega im se gubi svaki trag.

Služenjem parastosa kod spomen-krsta kod Manastira Svetog Nikole na Ozrenu danas je obilježen Međunarodni dan nestalih – 30. avgust.

Obilježavanje Međunarodnog dana nestalih organizovala je Republička organizacija porodica poginulih i nestalih boraca i civila Srpske.