“Potez Kluba Bošnjaka je dio predizborne kampanje u bošnjačkim strankama, jer da postoje elementi diskriminacije taj zakon ne bi podržale organizacije Ujedinjenih nacija koje rade na području BiH, kao ni Ambasada Velike Britanije”, rekla je Rajilićeva.

Ona je dodala da je Zakon prošao sve komisije i javne rasprave, kao i raspravu u Narodnoj skupštini Republike Srpske, na kojima je uvažena većina prijedloga Bošnjaka.

Rajilićeva je naglasila da ne postoji razlog za pokretanje vitalnog nacionalnog interesa Kluba Bošnjaka, te da je u ovom slučaju riječ o nastojanju da žrtve u Republici Srpskoj ne dobiju zakon koji bi štitio njihova prava.

“Njima je cilj da mi nemamo nikakav zakon, a ako ga imamo da to bude zakon na nivou BiH, što je kršenje Ustava BiH i Ustava Republike Srpske, jer je ova oblast u nadležnosti entiteta”, poručila je Rajilićeva.

U Banjaluci će sutra biti održana sjednica Vijeća naroda Republike Srpske na kojoj bi trebalo da bude razmatrano pokretanje vitalnog nacionalnog interesa Kluba Bošnjaka na Zakon o zaštiti žrtava ratne torture.

Potpredsjedavajući Vijeća naroda Kemo Čamdžija istakao je da je Klub Bošnjaka pokrenuo mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa jer, kako je naveo, pojedini članovi Zakona diskriminišu žrtve po nacionalnoj i vjerskoj osnovi.